Filmer och spel lockar mer. Böckerna ser inte ut att smaka trä lika mycket som bordet de ligger på för Theo Wallström, Tomas Björklöf, Jesper Winsten och Olli Lindblom. Men det finns mycket annat som är roligare. Foto: Johan Kvarnström

Boken känns antik i deras händer

– En riktig bok har jag inte sett på flera månader säger Theo Wahlström utan att det förvånar hans kamrater. De läser mycket dagligen, men inte böcker.

Artiklar, diskussioner på webbforum, recensioner, tidningar, ja det mesta går smidigt, men vid bokformatet kommer en mental gräns emot.

Den bilden ger Axxells datanomstuderande Theo Wahlström, Tomas Björklöf, Jesper Winsten och Olli Lindblom av läsande i vardagen.
– Man kan inte hinna med allt, man måste välja. Nu har vi både skolan och datorn, säger Wahlström och får medhåll.

Winsten är den enda av dem som under de senaste månaderna läst en bok, Tolkiens verk Bilbo – En hobbits äventyr, och fann det givande.
– Boken berättade mer än filmen, konstaterar han.

Men det betyder inte att locket till litteraturens skattkista öppnade sig ordentligt.

Detsamma gäller för Lindblom som minns Petri Sarjanens bok Valkoinen kuolema. Han fann den både välskriven och intressant. Likväl är det främst skärmar som hans blick fastnar på och inte papper. 
– Jag tror ungdomar läser mindre nu för tiden, att böckerna minskar på grund av att teknologin har blivit bättre, säger Lindblom.

Han har testat att läsa böcker på Ipad, men gillade inte konceptet.


Läs mer i torsdagens VN/eVN.