Rosenfink. Foto: Pressbild.

Skivrecension: Riktiga pärlor för julbordet

Rosenfink har profilerat sig som en ensemble inriktad uttryckligen på finlandssvensk folkmusik. För den nya julskivan har man verkligen rotat i arkiven och tagit fram ett tio­tal sånger som är helt bortglömda i dag.

Pärmbild
Rosenfink: Stråla stjärna ren och klar

(SLS/Finlands svenska folkmusikinstitut)

Den här skivan presenterar den tidiga finlandssvenska julmusiken, från tiden innan man började sjunga samma visor år efter år överallt. I skivhäftet klargör man tydligt för hur den repertoar som vi i dag känner som våra julvisor uppstod någon gång vid sekelskiftet 1900 då folkskolelärarna började tillgodose behovet av en repertoar för skolornas julfester och man bland annat valde att skriva nya texter till gamla folkmelodier.

Skivan är precis som skivhäftet beskriver en blandning av ”folkligt, andligt, litterärt, folkskolmässigt uppbyggligt, högtidligt och hembygdsinspirerat”, och visst är helheten både inspirerande och välfungerande. Bland annat finns en uppsättning staffans- och stjärngossevisor, som ofta framfördes av tiggare – givetvis är också Staffan var en stalledräng med men i en helt annan tappning än den vanliga.

I skrivande stund har inget enskilt spår framträtt som en favorit, men onekligen drar jag på smilbandet åt Staffans tiggeri efter öl och brännvin (vilket torde förklara snapsens plats på julbordet).

Rosenfink spelar här i en uppsättning med fyra personer. Juulia Salonen sjunger på alla spår och får finlandssvenskan att klinga ovanligt bra. Salonen trakterar också flöjt och kantele. Med är också Pauliina Pajala (fiol, nyckelharpa), Jarmo Romppanen (gitarr, mandola, mandolin, sång) och Hannu Risku (slagverk).

Skivan uppfyller tveklöst många av mina subjektiva kvalitetskriterier: musicerandet fungerar finfint och är ofta rytmiskt medryckande, materialet känns genomgående fräscht och arrangemangen är aldrig någonsin dammiga.

Rosenfink uppträder på trettondagen 6.1 kl. 16 i Brages festsal, Kaserng. 28, Helsingfors.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.