Tror på skrivandets helande kraft. Jag vet många ungdomar som har svårt att uttrycka sig verbalt och berätta hur de känner, som i stället väljer att formulera sig i skrift, i en rapvers på 16 rader som rimmar, säger Petter i sin bok. Foto: Casia Bromberg

Böcker ligger bakom framgångsrik hip-hop

Genom en bok om sina raptexter visar Petter upp en ny inkörsport till litteraturens värld. Allting kan förändras med 16 rader.

Pärmbild
16 rader
Petter Alexis Askergren

Förlag: Brombergs, 235 sidor.

Petter är en trösterik förebild för den som sitter och kämpar med modersmål i skolan. Han hade läs- och skrivsvårigheter och vantrivdes med ämnet som ung. Under en period på vuxengymnasium lyckades en lärare öppna hans ögon för litteratur vilket gav honom mod att skriva från hjärtat och börja rappa på svenska.

I dag är hans lyrik genom hiphopmusiken ett stort stycke historia. Han har förnyat språket och inspirerat otaliga till att själv plocka upp pennan eller börja läsa böcker för att kunna rimma som han.
"Ur ett musikhistoriskt perspektiv är han uppe där med Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk" skriver Jan Gradvall i förordet.


Sexton rader

Titeln 16 rader är klockren. Alla inom hiphop är med på noterna direkt och hos övriga väcker den kanske nyfikenhet.
Sexton rader är den mest klassiska verslängden inom hiphop. Rappare kan skriva hur långa eller korta texter som helst, men det naturliga standardmåttet är sexton rader. Det fungerar taktmässigt och ger tillräckligt textutrymme för en fungerande enhet i en låt.

Hur många sexton raders verser av Petter har fansen inte lärt sig utantill under de 15 år som gått sedan debuten 1998?
Där börjar också boken. Petter vandrar kronologiskt fram, album för album. Han citerar, kommenterar och analyserar sina egna favorittexter.

Här finns en liten inbyggd risk för att en ung läsare blir avskräckt i sitt eget textförfattande. För Petter är inte sen med att ge intryck av att varje vers och nästan varje ord är noga genomtänkt och hänvisar till någonting som man kanske borde känna till.


Från bok till låt

I sammanhanget måste man komma ihåg att Petter trots alla sina styrkor inte är den allra mest medvetna rapparen med de snyggaste rimmen. Det är för det mesta känsla framför innehåll. Även om han har genomtänkta låtar så fokuserar han vanligen mer på hur någonting sägs än vad som sägs.
Södermalmsrapparen är inte heller sen att på gott och ont poängtera varje litterär referens.

Hur böcker har inspirerat och influerat honom kan säkert motivera flera unga att läsa. Samtidigt är referenserna av varierande betydelse i olika av hans texter. Ibland präglar de allt i en låt på ett fantastiskt sätt som i Längesen som genomgående anspelar på boken Kärlek i kolerans tid av Nobelpristagaren Gabriel García Márquez.

Ibland blir det lite platt och stannar vid att en titel eller en karaktär omnämns. Överlag är det en väckarklocka att se hur mycket han faktiskt har plockat från litteraturen och gjort det till någonting eget, använt på ett unikt sätt.

Bland de favoriter han plockar ut finns det stor variation; från nöd- och julklappsrim till fängslande helheter och djup, även med flerstaviga vokalrim. En sak som förvånar är hur väldigt lågt han lägger ribban för vad som räknas som en punchline.


Lyriken är hans terapi

I enlighet med jantelagen kommer Petter antagligen precis som med skivsläpp att få kritik för att vara alltför egocentrerad och självgod. Den som verkligen läser och begrundar vad han har att säga lär komma bort från den avundsjuka bilden.

Allra intressantast blir det då han plockar fram de låttexter han fått mest kritik för. Sådana som ger honom en blandad känsla av osäkerhet och stolthet. Det gäller till exempel En liten snubbe och Det går bra nu.

Efter förord och inledning blir det tyvärr endast textkommentarer, och en kort beskrivning av vad olika album betytt i karriären. Läs- och musiktipsen passar som en god men snålt tilltagen efterrätt. Några fler allmänna avsnitt till temat hade däremot suttit perfekt.

För fansen fungerar det säkert fint att plöja igenom alla axplock fram till årets album Början på allt. För andra kan det ensidiga upplägget leda till att man lägger boken ifrån sig innan man hunnit vaska fram guldkornen.