• Första sidan
  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Ta kontakt
  • Familj
  • Skriv insändare
  • Tipsa oss!
  • Kortet.fi
  • Mainosta
  • Jobba på VN
Hem
  • Nyheter
  • Blåljus
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Opinion
  • Livsstil
  • Bloggar
  • Frida
  • Studio HBL
  • Nyheter
  • Blåljus
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Opinion
  • Livsstil
  • Bloggar
  • Frida
  • Studio HBL
    Nyheter
    Fler val
    Affärer
    Afrika
    Alkohol och narkotika
    Antarktis
    Arbete
    Arbetslöshet
    Arktis
    Asien
    Banker
    Barn
    Båtliv
    Befolkningen
    Börsen
    Bostäder
    Brandkår
    Brott & Olyckor
    Buss
    Byggverksamhet
    Centern
    Dagvård
    Danmark
    De gröna
    Ekonomi
    Energi
    Estland
    EU
    Europa
    Europeiska centralbanken
    Export
    Familj
    Färja
    Finansiellt
    Finland
    Finlandssvenskar
    Fiske
    Flygtrafik
    Fonder och stiftelser
    Förenta Nationerna
    Företag
    Försvaret
    Frankrike
    Fredsbevarande
    Globalisering
    Grundskolor
    Gymnasier
    Hälsa
    Handel
    Helsingfors
    Historia
    Högskolor
    Immigration
    Industri
    Informationsteknologi
    Island
    Jakt
    Jämlikhet
    Järnväg
    Kärnkraft
    KD
    Kina
    Kommunalt
    Konflikter
    Krig
    Kultur
    Kuriosa
    Lag och ordning
    Lån och räntor
    Landsbygden
    Lantbruk
    Livsmedel
    Löner och förmåner
    Massmedier
    Metro
    Miljö
    Minoriteter
    Missbruk
    Nato
    Natur
    Naturtillgångar
    Nordamerika
    Norden
    Norge
    Oceanien
    Pendlare
    Pensioner
    Polis
    Politik
    Priser
    Privatekonomi
    Räddningsväsendet
    Religion
    Restauranger
    Rymden
    Ryssland
    Samlingspartiet
    Sannfinländarna
    SDP
    Seniorer
    Sexualitet
    SFP
    Sjöbevakningen
    Sjöfart
    Sjukvård
    Skärgården
    Skatter
    Skogsbruk
    Skolor
    Sociala medier
    Språk
    Städer
    Storbritannien
    Strejker
    Svenskfinland
    Sverige
    Sydamerika
    Taxi
    Teknologi
    Terrorism
    Trafik och vägar
    Turism
    Tyskland
    Ungdom
    Uppfinningar
    USA
    Utbildning
    Utnämningar
    Väder
    Val
    Vänsterförbundet
    Världen
    Världshaven
    Varumärken
    Vetenskap
    Vindkraft
    Yrkesutbildning

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Carl-Johan Lindéns efterforskningar ledde honom till hundra år gamla bilder från en finlandssvensk guldgrävarexpedition, där hans far var med. Foto: Richard Nordgren.
    Bild
    /

    På sista tåget från kejsardömet

    Sylvia Bjon
    Publicerad: 16.01.2016 07.20 • Uppdaterad: 17.01.2016 10.57

    Ämnesord

    • Finlandssvenskar
    • Personintervjuer
    • Reportage
    • sibirien
    • finlandssvenska guldgrävare
    • historia

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Eric Lindén, 19, åkte sommaren 1917 i väg på en expedition till Sibirien för att leta guld. Länge hade han tystnadsplikt om resan, som var en affärshemlighet. Men med en bunt brev, två ametister och länge saknade fotografier kom hans son, Carl-Johan Lindén från Sjundeå, ett gammalt äventyr på spåren.

    På kvällen den fjärde juni 1917 dök fyra finlandssvenska teknologer upp på bangården i Helsingfors och åkte i förväg till S:t Petersburg, dåvarande Petrograd.

    De åkte in i ett kejsardöme i upplösning, och när de kom tillbaka skulle historien redan ha vänt blad.

    Gruppen av unga studerande var assistenter på en geologisk expedition ända till Urjanchai, eller Tuva som det numera heter, ett område norr om Mongoliet. Expeditionen leddes av de kända geologerna Johannes Sederholm, Helge Backlund och Hans Hausen, Thord Brenner och den norska geologen Steinar Foslie, flera studerande från "Poly" eller Tekniska högskolan samt Kenneth Wrede från Åbo Akademi.

    I själva verket var det ett affärsprojekt.

    Första världskriget gjorde ekonomin oförutsägbar och allt överskottskapital kunde smälta bort av inflation. Ett av alla otaliga samtida försök att placera krigsprofiter från handeln var det nygrundade bolaget A.B. Mineralkompaniet, som skulle kartlägga möjligheterna att göra inmutningar i Sibirien. Att där fanns guld var känt, och metaller, mineraler och kol hade länge gäckat upptäcktsresenärer.
    Men om någon var ute i elfte timmen var det denna expedition, skulle de få erfara.
     

     Pappa berättade just ingenting. Men han berättade om att de höll på att bli skjutna i Krasnojarsk.

    Transsibiriska järnvägen var bekväm och resan förlöpte lugnt då expeditionen bjudit konduktören en sedel för att hålla kupén privat. Att Fazers choklad hade blivit uppäten redan före den ryska gränsen var bara ett litet bakslag. Ett större skedde i Krasnojarsk, där gruppen på tretton personer skulle byta till ångbåt söderut, upp längs Jenisejfloden.

    Tio av dem hann inte stiga på båten förrän soldater med bajonetter förde dem till stadens soldatråd.

    "Luften var full med tobaksrök och diskussionens vågor gick höga om vad som borde göras med oss ... anledningen till bråket tycks ha varit, att 21 österrikiska krigsfångar just hade rymt från ett fångläger i närheten, och att man nu hade fått i sitt huvud att vi var dessa österrikare. Lindén hade, oförsiktigt nog, klätt sig i vår fältuniform när han kom ombord, och då han dessutom inte förstod ryska, verkade saken genast misstänklig."

    Det skriver Håkan Kranck, som var bara 18 år under expeditionen. Han blev senare professor i petrologi i Montreal, Kanada, och gav ut en bok om expeditionen 1979.

    Det slutade bra trots fadäsen. Efter ihärdiga samtal och kontroll av bagaget steg allihopa ombord på flodbåten till Minusinsk.

    Eric Lindén, 19, var en social prick som utöver sina arbetsuppgifter som assistent bidrog med att musicera och sjunga. Han var en god jägare som under resan försåg alla med fågel och vilt, utöver de medhavda havregrynen och den lokala mat som bjöds.

    De yngre männen i expeditionen njöt av att lägga världen för sina fötter och Lindén skrev småningom hem att han tyckte lite synd om alla som var kvar i "det lilla Europa". Den 13 juni skrev han ett kort hem att han just passerat den geografiska gränsen mellan världsdelarna och åkt över Ural.

    Gulnade kort och brev viks försiktigt ut på bordet. Carl-Johan Lindén, pensionerad jordbrukare från Sjundeå och ordförande för Sjundby traditionsförening, har länge känt till dem, även om hans far talade väldigt lite om expeditionen.

    – Pappa berättade just ingenting, de hade tystnadsplikt från Mineralkompaniets sida. Men han berättade om att de höll på att bli skjutna i Krasnojarsk, säger Lindén.

    Drömmen om att ta reda på mera materialiserades 2013, efter att Lindén pensionerat sig. Som genom ett under hade dagböcker från expeditionen klarat flyttlassen under Porkalaparentesen. Lindén fick hjälp och sällskap av bland annat svärsonen Tom Lemström, som talar ryska. Dottern Ingrid Svanfeldt spårade upp forskaren Victoria Peemot, som är tuvan och forskare vid Helsingfors universitet. Sommaren 2013 kunde sällskapet resa i expeditionens fotspår.

    För nästan hundra år sedan krävdes det tåg, båt och hästrygg för att ta sig ända fram till Urjanchai, i dag delrepubliken Tuva. Men trots den långa resan var stämningen internationell 1917. På båten fanns mongoler och kinesiska handelsmän, och längs den transsibiriska järnvägen bodde också finländare som var involverade i gruvdrift eller handel, bland annat i staden Asbest.

    Ett tusental kilometer norrut rinner Jenisejfloden ut i Ishavet vid den punkt där finländaren Adolf Erik Nordenskjöld hållit till innan han som förste i världen genomseglade hela Nordostpassagen 1879. Också Nordenskjöld hade grävt mineraler med sin far i Ural.

    Finländska spår hittades också i Krasnojarsk:

    "Hotell Eremitage, där vi tog in, visade sig vara ganska snyggt. Det ägdes av en herr Stude, som var nära släkt med Stude i Helsingfors, som i min ungdom ägde den förnämsta tobaksaffären i staden", skriver Håkan Kranck i sin bok.

    Från Minusinsk fortsatte färden till häst mot stäpplandet, med ett halvt dussin hästforor dragna av två hästar var. Eric Lindén är överväldigad av det vackra landskapet, och beskriver i sina brev cederskogar och brusande bäckar mellan bergen. Nära bergskedjan Sajanerna, som markerade gränsen mot Tuva, slog man läger i en grann solnedgång och lyssnade på sånger från det närliggande ryska nybyggarlägret.

    Den 16 juli var expeditionen framme i Belotsarsk, som numera heter Kyzyl.

    Utforskningarna kantades av en del besvär. Inte av tuvanerna, som var nyfikna och vänliga, men nog krångel med lokala myndigheter. En rysk geolog såg inte med blida ögon på konkurrens från Finland, storfurstendöme eller inte, och hade enligt Krancks skildring dragit i sina trådar. Följaktligen fick expeditionen sällskap av två kosacker som skulle hålla ett öga på dem.

    Det dröjde ändå inte länge förrän kosackerna trivdes med det muntra sällskapet, och då Torsten Hasselström, som fungerade som sällskapets medicinman, botade den ena kosackens tandvärk med ett fältingrepp och drog ut tanden, var hostiliteterna som bortblåsta.

    Jämfört med Finland vid samma tidpunkt var livskvaliteten inte helt pjåkig. Postgången var långsam men fungerande: En postryttare red fram på omkring en vecka men bar breven ända till lägret. Till och med dagstidningar levererades – som HBL!

    "Kära mamma! Bjelosarsk den 19.7 1917", skriver Eric Lindén.

    "...Det kan jag bara säga att en så härlig och vacker resa har jag aldrig varit med om! Hela tiden omväxlande trakter ... Andra dagen, dvs igår inbjöd stadens förnämniteter oss på teatern här. Det blev ett sånt fruktansvärt åskväder och regn att vi inte kunde gå dit men jag hoppas att inbjudan förnyas. I dag hava vi just fått tidningar, Dagens press och Hufvudstadsbladet. Jag tänker att det är första gången dessa har varit i denna ort.

    Imorgon tänker jag att vi rida härifrån. Vi bege oss  först uppför Lilla Jenisej som i infödingarnas språk heter Kha-kem eller Hua Chem."

    Två klumpar, ungefär stora som hönsägg, är vad Carl-Johan Lindén kan visa upp som bevis på att fynd gjordes: det är två obehandlade ametister, men expeditionen intresserade sig mer för guldvaskning, marmor, kol, platina och iridium.

    – Det gjordes tjugoåtta inmutningar, berättar Lindén.

    Någon lång framtid av ljusa affärer blev det ändå inte. Revolutionen stod runt hörnet. Mineralkompaniets verksamhet fortsatte bara in på 1920-talet.

    Men en annan skatt har nått dagsljuset. Expeditionen tog omkring tusen fotografier av landskapen, av buddhistiska och tuvanska tempel, jurtorna, kläderna och vardagslivet. Några hundra av dem har återfunnits vid Åbo Akademis arkiv. Expeditionen kartlade också terrängen och gjorde geologiska kartor av Tuva som inte tidigare funnits.

    – På 1930-talet brändes buddhisttemplen ner och blev förstörda, säger Victoria Peemot, forskare i tuvansk kultur vid Helsingfors universitet och själv från Tuva.

    Efter att ha tagit del av fotografierna har Peemot kunnat lokalisera platserna där hennes folk besökt tempel hundra år tidigare. På ett ställe hittade hon ännu gropen efter en husgrund.

    – Det var fint att få se bilder på hästkulturen och de äkta tuvanska hästarna. Rasen blandades ut under sovjettiden men de hästar som syns på bilderna är den traditionella rasen, berättar Peemot. Också kläderna och alla detaljer har fångat hennes intresse. I området, där det bor några hundra tusen människor, går det dessutom att spåra upp ättlingar till de tuvaner som syns på bilderna, säger Peemot som besöker sin hemregion varje sommar.

    Hemresan mot Krasnojarsk och järnvägsförbindelsen inleddes den första oktober 1917.

    Nu gick flodfärden medströms och det skulle ske med en stockflotte. Med sig hade man hundratals kilo stenprover, tre hästar och ombord på flotten 25 man.

    Floden är ingen liten kraft. I dagsläget är den städslad för vattenkraft, vilket säger något om vilken strömhastighet som bar flotten då de nådde den stora forsen.

    Tillbaka i Krasnojarsk gällde det att få utresetillstånd. Det blev en veckas väntan i ett land i upplösning. Georgij Lvov, som lett Ryssland under regeringens sista suckar efter störtandet av tsaren, byttes ut mot Alexandr Kerenskij. Men bolsjevikrevolutionen jäste.

    Det hindrade inte resenärerna från att vilja fira, trots en sträng förbudslag under kriget. Hotellvärden i Krasnojarsk blev tillfrågad om det fanns något under disken. Småningom dök det upp en man i polisuniform, till församlingens skräck. Men han öppnade sin uniform för att avslöja innerfickor fulla av blänkande buteljer.

    Den 6 november var expeditionen redan i Viborg på väg hem. Följande dag tog bolsjevikerna över makten.

    – Vi hittade faktiskt en hel del platser där min far hade varit, berättar Carl-Johan Lindén om sin resa 2013.

    Landskapen, stäpperna och lövskogarna kunde kännas igen från fotografierna, men den här gången rörde sig resesällskapet med bil på de gamla häststigarna.

    Bland annat hittade Carl-Johan Lindén samma sjö av smältvatten där fadern och de övriga resenärerna badat 1917, och det var ett skönt dopp. 

    Nyhetspulsen

    2.2.2016 19.52 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Arbete var i fokus då Svenska riksdagsgruppen besökte flyktingförläggningen i Evitskog.
    2.2.2016 21.29 2.2.2016
    84 mål när Hicken förlorade
    » Hangölaget HC HIK och Dicken Akademi bjöd på en minst sagt udda division 1-match i handboll. Gästand...
    2.2.2016 18.42 2.2.2016
    Livehandboll: BK-46–Dicken
    » BK-46 får besök av serieledande Dicken. Matchen direktsänds här med start klockan 19.
    2.2.2016 13.28 2.2.2016
    Hangö stad låter bolag sköta indrivning
    » Hangö stad börjar samarbeta med OK Indrivning. Utlokaliseringen ska frigöra resurser och göra indriv...
    2.2.2016 21.36 2.2.2016
    Fagerström på väg till Tyskland
    » Karisklubben BK:s superlöfte Tobias Fagerström kan vara på väg att ta ett av de största stegen en vä...
    2.2.2016 09.26 2.2.2016
    Raseborg tjänar miljoner på nationalparken
    » Nationalparkerna i Finland drar in miljoner till närområdena. Ekenäs skärgårds nationalpark drog för...
    2.2.2016 16.06 2.2.2016
    Ingå planerar för Finland 100
    » Nu är det dags att tänka på sommarens evenemang och på firandet av Finlands 100-års dag.
    2.2.2016 08.35 2.2.2016
    Olagligt förbjuda mobilen?
    » Lågstadieeleverna i Sjundeå får inte använda mobiltelefonen på rasterna. Nu föreslås en ändring efte...
    2.2.2016 08.38 2.2.2016
    Kommuner vill inte ha mobilstrategi
    » I de flesta kommuner i trakten finns inga gemensamma regelverk kring elevers användning av mobiltele...
    1.2.2016 19.19 1.2.2016
    Ministeriet backar om tågtrafiken
    » Kommunikationsministeriet har ångrat sitt beslut om att sluta köpa tågtrafik av VR.

    Ekenäs torg

    13.1.2016 08.22 13.1.2016
    Smycken designas med app
    Nyheter
    premium En guldsmed i Fiskars har valt att kombinera det traditionella hantverket med den senaste tekniken. Han tillverkar smycken som du och jag har designat på våra telefoner.
    Kristoffer Nöjd
    31.12.2015 10.00 31.12.2015
    Bybor av det prisade slaget
    Lokalt
    » Det är gott att leva i Svartå och Pojo. Det tycker årets bybor som andas optimism trots vissa orosmoln vid horisonten.
    Agneta Sjöblom
    3.1.2016 15.58 3.1.2016
    Med Magnus mot sälen
    Lokalt
    premium Trålarhamnen som en gång var fylld av fiskefartyg gapar tom. Den EU-finansierade fiskehamnen i Hangöby används knappt alls. I Hangö finns bara en handfull yrkesfiskare kvar. Magnus Ekström är så gott som ensam om att fiska aktivt. Men än finns det hopp för näringen.
    Kristoffer Nöjd
    23.12.2015 07.00 23.12.2015
    Nu lämnar fiskare Blomqvist torget
    Nyheter
    premium På lördagen fyllde Hasse Blomqvist 68 år. Han inledde dagen med det han gjort i drygt 40 år, nämligen att sälja fisk på torget. Till jul går han i pension.
    Eva Hagman
    10.12.2015 09.57 10.12.2015
    Novia hade charmoffensiv i Raseborg
    Nyheter
    premium Se video där studerande belastar en bro.
    Eva Hagman
    Västra Nyland
    vastranyland.fi

    Kontakta Västra Nyland:

    Redaktion: 019-222822
    Annonser: 019-222888
    Kundtjänst: 019-222866
    pren.vn@ksfmedia.fi

    Besöksadress: Genvägen 4
    Postadress: PB 26, 10601 Ekenäs

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen-Hangon lehti.
    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för Västra Nyland: Marina Holmberg
    Kontakta redaktionen:
    E-post: vnred@vastranyland.fi
    Ring nyhetschefen: 019-222822