David Duchovny och Gillian Anderson är tillbaka i den nya säsongen av Hemligstämplat (The X-Files).

Roswell var en rökridå

I kväll börjar den efterlängtade tionde säsongen av den populära nittiotalsserien The X-Files sändas i finsk tv, bara något dygn efter USA. The X-Files-fantasten Tommy Pohjola har kollat in de första avsnitten.

The X-Files
Fox i kväll tisdag kl. 21.00 (repris fredag kl. 01.50, söndag kl. 22.40 och måndag kl. 21.00)

Sanningen är fortfarande där ute. Så är det. Men allra först bör sägas att det är en fjäder i kabel-tv-bolaget Fox murvelhatt att bygga på och fördjupa en av tidernas mest framgångsrika tv-serier, i stället för att jaga uppenbart lätta stålar. För det är inga ficktjuvar som är misstänkta här. Konspirationen är inte utomjordingarnas utan människans och målet är att förinta planeten. Ja, varför inte.

Jag vet inte vem som velat fram och tillbaka i mer än ett decennium, om det är Chris Carter som produrerar, David Duchovny (Fox Mulder), Gillian Anderson (Dana Scully) direktör Skinner (Mitch Pileggi) eller tubiksmannen (William B. Davis). Nu är i alla fall alla de här centrala och legendariska typerna tillbaka med en sexdelad miniserie. Det säger en del om suget och viljan att bygga på något som i grunden är kittlande bra.

Nystarten utgår från flygande tefat, som alltid är runda. Roswell, Area 51, Kennedy och till slut även Barack Obama dras med i härvan. Sedan utvecklas fiktionen och vi får lite mera ”vetenskap” och ”forskning”, dna-prover och sådant som potentiellt sabbar en bra historia. Utomjordingarna kan vara en besvikelse för de fans som mest gillade avsnitten med varulvar och andra märkliga tandlösa tomtar som bor i Mellanvästerns djupa skogar, men det är faktiskt tefaten och den allt omfattande konspirationen som Hemligstämplat bygger på.

Mulder är inte längre FBI och Scully opererar öron. Skinner är förbryllad och har saknat sina konstiga vänner. Tubiksmannen röker på och numera ganska mycket. Ni får se.

Den första långfilmen som byggde på serien var bra, och den andra ett misslyckande som nästan tog kål på företagarandan. Den första var ett avslut och en förklaring. Den andra … där vet enbart gudarna vad det var som hände. Mulder och Scully var upptagna med annat, andra serier och andra filmer, så fiaskot gjorde dem ingen personlig skada. Sammantaget var seriepausen en bra sak. Comebacken är klockren inklusive introt: inledningen och musiken är oförändrade.

Här spelas på smarta strängar. Har man inte annat för sig är det lätt att sitta i fåtöljen och se hur farsoter, konflikter och krig i olika delar av världen är sammanlänkade. Motivet? Människans inneboende ondska, och självklart nämns andra världskriget och Tredje rikets nederlag.