Thomas Lundin ger under försommaren gett ut sin andra skiva. Foto: Cata Portin

Sommarlycka samlad på skiva

Konceptalbum börjar bli Thomas Lundins signaturmelodi. Efter fjolårets debut- och julskiva är det nu dags för en sommarskiva, fylld med sirligt sköna visor och lyckliga slut.

Pärmbild

SKIVA

Artist: Thomas Lundin.
Titel: Sommar för evigt igen.
Bolag: Termmusik.

Den lysande titeln, Sommar för evigt igen, är talande. Nya skivan är nämligen en enda lång skolskenshistoria, eller rättare sagt flera, noga utvalda och framförda sånger i nya arrangemang, flera för första gången på finlandssvenska.

Det här är en knapp timme av nästan genomidyllisk sommarmusik med väldigt mycket sol och vind.
Molnen finns med på ett hörn, men bara för att skingras. Det är skogsdoft, solbränna och villkorslös tillåtelse att känna glädje.
"Hela dagen lever vi som lätta lyckoväsen" (Karin Mandelstams rad i öppningsvisan) säger allt.

Lundin har skrivit lyriken till tre av visorna själv. Dessutom har han skrivit texten till titelspåret – som tar ut tangosvängarna ordentligt – tillsammans med Anna Döbling.

Rofyllt sväng

Den relativt okända Gärdestadpärlan Hon är kvinnan förstärks med gospelenergi av kören Mrs Bighill Singers. Och visst går det undan på Christina Kjellssons Grön turban, en hyllning till far- och morföräldrar och barndomssomrar.
Lundin har fått lov att göra små ändringar i texten, och det svänger bra, inte minst tack vare Calle Petterssons säkra insats på dragspel.

Överlag är soundet ändå lagom avskalat. Typexemplet är Lundins version av Peter LeMarcs Vrå av världen, en visa om sund förnöjsamhet och tacksamhet för det fina i livet; de där småsakerna som finns att uppskatta bara vi minns dem.

Enhetlig helhet

Lundin ger vistraditionen en personlig framtoning. Det märks att han som känt älskar schlagertraditionen, men resultatet blir aldrig popskränigt.
Thomas Enroths säkra pianospel ger en till röd tråd till skivan som han också producerat. Allt binds också samman av temat lyckliga slut. I otrohetsvisan Dans på tå för två är det ändå en tolkningsfråga.
Lundin skriver och sjunger om en galenskapens dans "som hade sin poäng i var sväng". Huvudpoängen är att låtens huvudperson efter vänsterprassel förstod vad han redan har, och kan uppskatta det bättre efter att lyckligtvis fått en andra chans.
Sett till innehållet är Våga falla min favorit av Lundins egna texter på skivan. Refrängen går så här:

Har du mod att våga falla?
Då kan rädslan ta farväl
Har du mod att våga sväva
fritt i kaos blir du hel
För att leva är att välja
Även när det ger dig kval
Att låta bli är också det ett val