(Klicka på bilden för att se den i rätt storlek!) Glöm det där med "säg Cheese!". Kenneth Bamberg har fotograferat kungar i Benin, enligt den bild de själva vill förmedla. Foto: Kenneth Bamberg

Själsliga lejon på Zebra

Kenneth Bamberg fortsätter behandla frågor om maskulinitet. I Lions among us porträtteras kungar i Benin med en ceremoniell manlighet.

Pärmbild

Kenneth Bamberg - Lions among us.
Ekenäs fotoklubb - Visioner.
Plats: Galleri Zebra, Centralgatan 90, Karis.
Tid: 4-20.12, tisdag-fredag 12-18, lördag 12-16.

Fotografen är född 1981 på Åland, men bor och arbetar i Helsingfors där han tog magisterexamen 2011. Året efter vistades han i det lilla afrikanska landet Benin och förevigade några av landets (ironiskt nog republikens) 54 offentligt tronade kungar.

Elva av dessa stoltserar i den prakt de själva önskat på Bambergs bilder i galleri Zebra, Fotocentrum Raseborgs förnyade utrymmen i Karis.
Utställningen Lions among us fyller stora salen medan Ekenäs fotoklubb ställer ut i de tre mindre, bakre rummen.
Senast i augusti stötte jag på Bambergs verk, då i fotografier av tuppar i galleri Elverket.
Det vilar någonting tuppaktigt även över kungarna. Det finns bara en tupp per hönsgård, och på samma sätt bara en kung i ett sammanhang, även om landet råkar ha 54 stycken.


Den valda bilden

Bamberg berättar att hans kungabegrepp går tillbaka till barndomen.
– När vi var små lekte vi kung och gatusopare. Vi drog lott om vem som fick vara kungen som beordrade gatusoparen. Ingen ville vara gatusoparen, den underkuvade. Gatusoparen förväntades följa kungens minsta order till exempel städa palatset och vara kungens häst. Det fungerade för en viss tid, så länge gatusoparen inte gjorde revolt.

I den här serien är det den offentliga bilden som gäller, den bild som kungarna vill förmedla. Då de får välja kan de indirekt avslöja mer än vilka vardagsbilder som helst.
En del regalier och accessoarer kan ur mitt utomstående perspektiv framstå som krimskrams; som de färggranna solparasoll som hela sju av elva dokumenterade kungligheter har valt att ha med.

Det är mer som förenar än som skiljer kungarna åt. De är i mitten, centrum av allt, uppassade och unika - tills man blickar till tavlan intill. Men bortom det som bilderna förtäljer finns olika synsätt på kungens prestige.
En del av kungarna fick Bamberg inte ens tilltala direkt, andra lade till honom som vän på Facebook.


Fotoklubben ger balans

Ekenäs fotoklubbs utställning Visioner väger upp det majestätiskt manliga med framför allt bilder av kvinnor och barn. Flera verk är bekanta från tidigare utställningar.

Landskap och natur brukar dominera i klubben. Därför är det uppfriskande att fotografier med människor på är koncentrerade till ett och samma rum. Här finns Kim Nybloms förevigande av barnaglädje, Mia Falcks fina stämningsfulla kombination av nakenhet och natur, och tre väldigt olika men brillianta bidrag av Viveka Rabehl.