Glömda i drömmar. Så heter detta konstverk som Terhi Tammila och Riitta Liede har skapat tillsammans, av järnnät och naturmaterial. Foto: Johan Kvarnström

Tid för drömmar i trädgården

En rundtur bland skulpturerna i Heikki Kukkonens och Timo Tulonens bakgård ger upphov till skratt och stämmer till eftertanke.

Pärmbild

Utställning: Backyard

Tid: 5.7-10.8.2014, varje dag klockan 12-18 eller enligt överenskommelse.
Plats: Tärnvägen 27, Hangö norra.
Konstnärer: Virpi Kanto, Tapani Kokko, Heikki Kukkonen, Riitta Liede, Antti Nordin, Terhi Tammila, Tiina Vainio, Jarmo Vellonen.

Skulpturutställningen Backyard ordnas i sommar för sjätte gången. Vid parkeringen står Tiina Vainios stäppvargar (blandteknik, 2008) som vakthundar.

Tallarna som i fjol var klädda i textilkonst pryds nu av Heikki Kukkonens nya verk i aluminium. Vis av besök tidigare somrar vet jag att det här bara är början.
Då Kukkonen hälsar välkommen frågar jag om Backyard är lika bra som i fjol.
Bättre, svarar han tveklöst och går tillbaka till de besökare han guidar runt.
Det hör till konceptet att de visar en runt. Det är så de spenderar sommaren, som värdar för en lång fest med skulpturkonst.


Mycket att se

Tulonen följer med mig; från Antti Nordins rostiga kvinnoskulptur till Jarmo Vellonens Heliga rum, en serie i sandsten som lever upp till sitt namn.
En del av skulpturerna i trädgården är permanent placerade där, men de flesta är här endast under årets utställning.
Den binds fint ihop av Virpi Kantos utspridda betongskulpturer.
Även den öppna ateljén är värd att titta in i. Här finns bland annat ett rum med grafikverk av Heikki Kukkonens elever.
Även trycktekniken är presenterad.


Drömmar ska förverkligas

Årets höjdpunkt är för mig tre drömska skulpturer längs bak på gården, bakom ateljén.
Gårdsplanerare Terhi Tammila och skulptör Riitta Liede har tillsammans skapat vad de kallar ett naturkonstverk. Glömda i drömmar är ett verk med tre skulpturer som formar dagdrömmande människor i naturlig storlek. De är gjorda av metallnät och naturmaterial som delvis nu växer till sig.
Här finns bland annat harsyra (oxalis acetosella).

Ja, Timo Tulonen intygar att de flesta frågar varför ena skulpturen saknar huvud.
En dröm som gått upp i rök? Ett symboliskt uttryck för att verkligen ha lyckats drömma sig i väg i tankarna?

Konstnärerna själva säger att drömmar för oss framåt, visar riktning och öppnar många nya dörrar. Att förverkliga dem går inte nödvändigtvis som man tänkt sig, och kan vara smärtsamt, men det allra mest smärtsamma är att lämna drömmar oförverkligade.
Med den hälsningen åker jag vidare och konstaterar att Heikki Kukkonen hade rätt. Det här var mest givande Backyard-besöket hittills.

I dag, onsdag klockan 13, ordnas även en sagokonsert på bakgården. Det är lärare och elever från Hangö musikläger som uppträder.