Positiv prägel. Salomo vill göra positiva låtar med innehåll och vara reggaegenren trogen.

Reggae som värmer hela vintern

I dag (torsdag) firar en av traktens riktiga reggaesjälar skivutgivning. Salomo har lyckats skapa ett stycke hoppingivande skön musik med jordnära lyrik som är lätt att relatera till.

Pärmbild

Salomo - Kultainen lanka

Utigvare: Salomo tuotanto.
Distributör: Eclipse Music.

Då jag intervjuade Salomo för VN i våras gav han intryck av att vara både målmedvetet ambitiös och sympatiskt anspråkslös; en självständig artist som vet precis hurdan musik han vill skapa och gör sin egen grej för att det känns rätt.

För Salomo skall musiken inte vara en kanal att klaga genom även om han kan vara ställningstagande, mer och mindre direkt. Då Kultainen lanka, fullängdaren han har jobbat så länge med, nu väl är klar finns den positiva stämningen med som en röd tråd genom hela albumet.
Här finns 13 vardagsuppmuntrande och reflekterande låtar. Det är äkta finsk reggae, med en fräsch modern ljudbild med rootsreggae som grund.


Håller i trådarna själv

Hans förflutna som rapparen Seiska gör sig påmint i de rytmiska verserna på det inledande titelspåret. I övrigt är det sång som gäller, det gäller även skivans två gästartister, Rosa Johanna och Suvi Isotalo.
Med undantag för dessa sångares medverkan har Salomo själv komponerat, skrivit och producerat alla låtar själv. Allt som allt har han i förverkligandet tagit hjälp av 18 musiker; på gitarr, cello, basun, trumpet med mera.
Även om det är en egen utgåva är ljudkvaliteten toppklass. Till detta bidrar inte lite faktumet att albumet är mastrat av en riktig specialist, nämligen Svante Forsbäck (Chartmakers) som har mastrat album för bland annat Volbeat, Rammstein och Paleface, för att nämna några.


Ett jämnt album

Den hoppingivande lyriken rymmer flera bilder med bekant symbolik; klichéer om man så vill. En flicka tindrar som en stjärna och mänskligheten skall vakna upp från sin djupa sömn, och lite Babylonreferenser. Inte mycket nytt under solen, men allting är väl genomtänkt och levererat på ett personligt sätt.
Innehållet är samtidigt formulerat så pass allmängiltigt att låtarna inte är några dagsländor.
Albumet är väldigt jämnt, på gränsen till enformigt. Det stör knappast den som diggar. Om du gillar musik av till exempel Jukka Poika är Salomos nya skiva ett väldigt säkert kort.
En personlig favorit blir nog avslutande spåret Perusasioiden äärelle som utlovas bli tredje singel (Kevein askel och Kevätjäällä är släppta sedan länge) med tillhörande musikvideo.
Till saken hör att Salomo är en artist som fått mest uppmärksamhet för sina konserter, speciellt de med liveband. I början av året skall han ut på turné, då lär den nya musiken komma riktigt till sin rätt.

Profil
Atte "Salomo" Valontaival
  • Ålder: 27, firar födelsedag 8 juni på Salomos namnsdag, därav artistnamnet.
  • Hemma från: Kuopio, men flyttade till Tenala 2002.
  • Jobbar: Både som reggaeartist och som företagare med allehanda produktioner inom ljud och grafik.