Från konkret fiske till fantasirikt skapande. – Jag målar gärna små och glada fiskar i sagolika havsmiljöer, säger Pentti Aaltonen. Foto: Johan Kvarnström

Fisket som en konstkälla

Vad än som fastnar i Pentti Aaltonens fisknät kan bli föremål för konst, för att inte tala om själva nätet.

Pärmbild

Varvashauki ja muikkuparka
Plats: Hangö stadshusgalleri.
Tid: 3.12–18.12, må-fr 12-16 och lö 14.12 12-16.

Utställningen Varvashauki ja muikkuparka (Tågäddan och den stackars siklöjan, red. övers.) i Hangö bjuder på en berättelse för de flesta av de 34 verken som pryder väggarna i stadshusgalleriet. De flesta är av relativt nytt datum och således ingen upprepning av hans senaste utställning i Hangö 2009.

Här finns målningar, föremålskompositioner, texter och fisktryck. De sistnämnda började han för över trettio år sedan göra helt i enlighet med den japanska stilen gyotaku.
Första fisken han gjorde ett tryck med var en flundra och plattfiskar förekommer även bland de nya verken. Piggvaren är hans favorit i sammanhanget.
Den skrivande och målande fiskaren lämnar båtutflykterna och fiskandet under vinterhalvåret, men då kommer vidtar de konstnärliga processer som resulterar i konst med fisk och fiskare som dominerande motiv.

– Idén till en tavla föds då någon skatt får mig att tänka på någon historia jag hört. Det blir en ny berättelse som skapas medan jag jobbar med tavlan. Den går nästan alltid sin egen väg och utgör ingen bokstavlig förklaring till konstverket, säger Aaltonen.


Tavlor och texter

Berättelserna, dikterna om man så vill, är en viktig del av helheten.
Innehållsmässigt finns det en allmängiltighet som är bredare än motiven vid ett snabbesök ger intryck av. Dels finner man symbolik, och dels lever texterna sitt eget liv även om det allt som oftast går att finna en koppling. Ett grundligt besök kan ta sin tid.
Ibland är det roligt, utan bli lättsinnigt. Ibland är det kritiskt, utan att bli politiskt.
Variationerna är stora, inspirationskällorna flera.
Verket Tågäddan (Varvashauki) är sprungen ur nyhetstorkan. Varje år under julimånad brukar han notera en kvällstidningsartikel om hur gädda anfallit simmare.

– Konst för mig är en allvarlig glad sak. Jag faller inte för den trendiga nedstämdheten inom konstvärlden, för det rör jag mig för mycket med båt på havet, säger Aaltonen.


Säg rakt ut

Verket Krävande (Haasteellista) är försedd med en text som vänder sig mot ett frekvent användande av ordet krävande, speciellt i ekonomiska situationer. Varför säger man inte bara att rakt ut då någonting är omöjligt, eller mycket svårt, eller klargör med någon vulgär formulering att vi sitter i klistret, undrar Aaltonens verk i sin helhet.
Utställningen är hans nittonde, gruppuppställningar borträknat.
Lördag den 14 december är han på plats i galleriet och berättar gärna mer om sin konst och visar runt.