Jukka Eronen har studerat mycket i konstväg, men till exempel film har han på egen hand börjat skapa utan handledning. Foto: Johan Kvarnström

Framtidens förstörda Finland

Själsvävare är mer än en film. Jukka Eronen talar om en värld som han skildrar med en mångfald av konstformer.

Själsvävare
Jukka Eronen

Tid: 4-23.6, må-fr 10-19, lö-sö 12-17.  
Plats: Hangö stadshusgalleri.

Film, fotografier, poesi, musik, skulpturer, kartor och teckningar. Ja, teknikerna flyter ihop i hans projekt om Finland, och mer specifikt Nyland med särskild fokus på Hangöudd, åren 2500-3150. Tidsperioden framställs med apokalyptiska drag; människan har förstört sig själv och de flesta andra djur på planeten, men det finns fortsättningsvis liv och nya arter lever i skuggan av ruinerna.

Djur, natur och rymden har alltid varit hans passioner, men tidigare har han ofta skildrat dem inom mer renodlad fantasy. I sin första egna utställning är greppet mer realistiskt; han beskriver det själv som vetenskapsfantasy.

Tanken är inte att göra anspråk på att det kommer att gå precis så här med mänskligheten och planeten om vi fortsätter att leva som vi gör i dag. Någon form av varningsklocka och ett slag för mer miljömedvetenhet präglar ändå hela produktionen.

Filmen Själsvävare har premiär nästa år. På utställningen i stadshusgalleriet visas en trailer och filmens 10 första minuter.

Eronen beskriver filmens innehåll som en beskrivning av hur tyget av verkligheten, minnen och drömmar flätas samman i de sista dagarna av vår en gång blomstrande planet.
Han har filmat, skrivit mellantexter, gjort animationer och komponerat musiken själv. Precis som i sina tidigare verk blandar han ambient och klassisk musik.


Miljöpolitiskt budskap

Människorna som utrotat sig själva lyser förstås med sin frånvaro i filmen, men allt handlar om vilka spår människan som art lämnat planeten.

– Djuren och växterna är mina skådespelare, säger Eronen.

Projektet som helhet är resultatet av ett hantverk som blandar traditionella tekniker med digitala möjligheter.
Filmen som allt bygger på är meditativ, lugn och ganska tungsint. Naturens kraft är ändå så stark att det vackra och hoppfulla finns kvar även i apokalypsens tidevarv, enligt Eronen.

Och budskapet här och nu är uppenbart: Vi måste värna om miljön och planetens välbefinnande.


Läs mer i dagens VN/eVN.