Interiör från den byggnad där Högvalla hushålls- och trädgårdsskola verkade. Bilden ingår i publikationen och hör till lokalarkivet Arrestens samlingar.

Skrift som har sin givna plats

Det färska numret av Ta Plats är fyllig läsning.

Pärmbild
Ta Plats nr 9

Utgivare: Gardberg center.

Regionen ruvar på en intressant historia och det finns många som är bra på att lyfta fram den.

Den saken slår mig så gott som varje gång jag bläddrar i ett nytt lokalhistoriskt verk och inte minst då jag får ett nytt exemplar av tidskriften Ta Plats i min hand.

Det senaste numret som utkom för några veckor sedan utgör inget undantag. Den 60 sidor tjocka skriften – nummer nio i ordningen – är återigen ett bevis för den entusiasm kring lokalsamhället och dess förflutna som vuxit fram runt publikationen under de fyra år den existerat.

Gardberg center som ger ut skriften och dess outtröttlige ansvariga redaktör Torsten Bergman gör ett gott jobb för att engagera skribenter och publicera deras artiklar i välillustrerade paket.
Starten skedde våren 2009 med ett 30-sidigt nummer och sedan dess har det rullat på med fart. Långt över 40 olika skribenter har hunnit medverkat sedan början.


Emigranter

Den aktuella utgåvan innehåller kring 20 olika bidrag av vilka merparten är gedigna artiklar.
Flera av dem är skrivna med stringens. Samtidigt har författarna valt teman som gör att man svårligen kan nöja sig med att endast skumma texterna.

Museichefen Marketta Walls bidrag om familjen Rimpiläs öden i Hangö, Amerika och Sovjetunionen hör till de texter jag läste omgående. Fram träder bland annat Viktor Rimpilä som 1906 emigrerade till USA där han fick medborgarskap och där han 1920 äktade Olga Kitunen, född i Finland. Efter ett tag flyttade paret till Sovjet, för att igen några år senare återvända till USA, nu med en son i familjen. Snart föddes en dotter.

År 1931 slog familjen igen ner bopålarna i Sovjet, där Viktor slutligen mötte svältdöden tio år senare. Vilka människoöden! Walls artikel är en av två som är skrivna på finska.
Synnöve Mansikkaniemi följer också några västnyländska emigranter i spåren i en personligt hållen och likaså välskriven text.


Skola och kyrka

Kim G. Björklund och Sonja Harju bidrar med varsin artikel som belyser den korta men innehållsrika historien kring Högvalla hushålls- och trädgårdskola som verkade i Karis i början av senaste sekel.

Gun Spring bjuder på två fylliga artiklar om Snappertuna kyrka. Kaj Grundström presenterar den lokala kraften Carl Henrik Tennberg och hans insatser i Lappvik och Hangö under senare delen av 1800-talet och början av 1900-talet.

Vem känner till Fria Ord och Karis kungörelser? Det är två illegala tidningar som gavs ut i början av 1900-talet och som presenteras i en artikel om hur det var att publicera sig olagligt under förryskningsperioden. Texten är skriven av elever i Karis-Billnäs gymnasium. Det är bitvis riktigt spännande läsning de bjuder på, som till exempel då gendarmerna gjorde husundersökning på Borgmästars i Karis och där grep John Nyberg, en av dem som gav ut Karis kungörelser.

Alla bidrag i det aktuella numret kan tyvärr inte nämnas här.

Ta Plats är en tidskrift värd att läsa för den som är intresserad av sin närmiljös förflutna.