Carita Pettersson flyttar i höst till Bryssel, men hennes hem är fortfarande i Ekenäs. FOTO: Emilia Nyberg.

Mot nya utmaningar i Bryssel

Carita Pettersson har en lång arbetserfarenhet. Hon har bott utomlands stora delar av sin arbetskarriär och i höst bär det av till Bryssel.

Carita Pettersson känner sig hemma i Ekenäs. Här har hon vuxit upp och här har hon sin bostad.

Började som journalist

På 80-talet började Pettersson arbeta som journalist på Yle och i slutet av 90-talet blev hon Yles utrikeskorrespondent i Ryssland.
– Det är nog tack vare mina journalistfärdigheter som jag fick jobbet i Bryssel, berättar Pettersson.
Förutom Ryssland har hon även jobbat som utrikeskorrespondent i Baltikum och innan flytten utomlands jobbade hon många år som radio- och tv-journalist i Finland.

Expert på säkerhetsfrågor

I höst kommer Pettersson alltså att packa resväskan och flytta till Bryssel. Staden är en bekant eftersom hennes dotter arbetat och bott där i många år.
– Jag kommer att arbeta för europaparlamentariker Tarja Cronberg och mitt ansvarsområde kommer att vara information om utrikes- och säkerhetspolitiskafrågor.
Även Pettersson har en lång erfarenhet av utrikespolitik och säkerhetsfrågor. Mellan åren 2006-2011 arbetade hon till exempel som chef för Nordiska ministerrådets kontor i Estland. Dessutom har Pettersson studerat konflikthantering.

Följa en partipolitisk linje

Pettersson säger att arbetet i Bryssel till stora delar kommer att gå ut på lobbning. Hon kommer att arbeta som expertrådgivare för en politiker och Pettersson konstaterar realistiskt att det innebär en del begränsningar.
– Politikernas roll skiljer sig väldigt mycket från journalisternas, men jag har sett båda sidorna och kan därför förespråka en större öppenhet och diskussion.
Trots att Pettersson ser på vistelsen i Bryssel som ett operativt visstidsjobb, som endast varar tills europaparlamentsvalet 2014, ser hon fram emot flytten.

läs mer i onsdagens VN/eVN