Liam Pääskynkivi filar på en saga inne i tältet. Foto: Nina Ahtola

En magisk vitaminspruta för skolan

– Krama er magiska kristall. Nu kryper vi in i Ordboet, säger rektorn Magnus Bäckström. Femte- och sjätteklassarna vid Västerby skola krälar in. Äventyret kan börja.

Under de senaste veckorna har elever och lärare vid Västerby skola i Ekenäs fått vara med om en unik händelse. Klassrummet som årskurs fem och sex vanligen huserar i, har omvandlats till en mobil fantasiutställning som kallas Ordboet.

Den sedvanliga klassrumsinredningen har fått ge vika för fyra skapande rum i rummet. Det är ett sammelsurium av fladdrande sidentyger, speglar, lampor, maskeradkläder, mjuka dynor, kappsäckar och annat lull-lull.
– Vår skola har varit på väntelistan ungefär ett- och ett halvt år. Det har gett oss lärare omväxling i arbetet och många nya idéer, säger rektorn Magnus Bäckström.


Under stjärnhimlen

Jag gluttar in genom en springa i det stora tältet som fyller en stor del av klassrummet. Wow! I Harmonihålan finns en lysande stjärnhimmel och mjuka dynor beklädda med ord som skall bli meningar som skall bli berättelser. Här huserar också ibland sagoberätterskan Eman Sagán. Jag tjuvlyssnar.
– Det handlar om en gåbbe. Vad tycker du? Där finns en magisk sten. Nå. Vi börjar. Det var en gång...

En berättelse håller på att ta form. Jag vill inte störa utan söker mig i stället till Kunskapsknuten som ligger strax intill. Men vad nu? Bland rödrosiga tapeter, i en charmant och mycket gammaldags tidningsredaktion hittar jag Jennifer Augustson, mitt alterego.

Hon är kulturredaktör för tidningen Babbelbladet där också den fiktiva journalisten Dag Bladh arbetar. Han syns inte till, men västen som hänger kvar på stolsryggen vittnar om hans existens.


Vitaminspruta

Johanna Nyberg är klasslärare i de lägre årskurserna. Hon har i likhet med rektorn kunnat iaktta vissa snabba förändringar när det gäller barns språkutveckling. Språket tenderar att bli allt torftigare. Ordförrådet är många gånger bristfälligt, även om det inte gäller alla elever.
– Vi kan inte tala om några stora resultat på så kort tid, men det har varit en vitaminspruta. Alla upplevelser finns kvar i barnens huvuden även om Ordboet försvinner, säger Magnus Bäckström.

Johanna Nyberg refererar en av sina elever: Det här är det bästa som hänt i skolan!


Läs mer i fredagens VN/eVN.