Sanna Lindholm och Annette Ström är bekanta profiler från stadens kulturfält, men nu ute på nytt vatten som bland annat manusförfattare. Foto: Johan Kvarnström

Nu samlas "schacki" ihop

Startskottet har gått för Karelias första egna produktion, ungdomsmusikalen Schacki! som utspelar sig på den fiktiva folkhögskolan Drumsholmen.

Det var Annette Ström som kläckte idén och tog tag i projektet för ungefär ett år sedan, tillsammans med Monika Fagerholm och Henrik Otto Donner.
Sedermera blev det Annette Ström och Sanna Lindholm som skrev manuset – eller rättare sagt en del av det – med Monika Fagerholms hjälp.

Andra aktens repliker skall ännu skrivas – av ungdomarna själva. Det ligger i projektets workshopfilosofi.


Rum för inflytande

Deltagarna kommer att jobba mycket i verkstäder ledda av professionella kulturaktörer som Maria Sid, Julian Garner, Bobo Lundén, Annika Cleo, Kristoffer Holmberg och Peter Achrén.

– Det började som en idé för att få ungdomar att hitta till huset. Det är en stor produktion för och med ungdomar, säger Ström som fungerar som pjäsens producent.
– Ungdomarna skall vara med i hela processen från att skriva repliker och musik till scenografi och rekvisita, så att de blir införstådda med vad allt det innebär att sätta upp en sådan här pjäs.

Dramainstruktör Jenny Eliasson, 29, kommer att fungera som regissör.
– Det är fantastiskt att vi hittat en ung regissör från Karis som tar sig an utmaningen, säger Sanna Lindholm.

Söndagen den 22 september klockan 13 är det dags för audition. Man riktar sig till åldersgruppen 15-29 år, men några skarpa gränser finns inte. Ungefär 17 roller skall besättas, och därtill behövs en handfull musiker, samt personer som är intresserade av allt från dräkter till ljud- och ljusteknik. Intresserade får anmäla intresse till produktionsassistent Sara Avdi, saraavdi@msn.com.


Läs mer om storsatsningen i dagens VN/eVN.