Konstnären Leif Lundström driver verksamheten ideellt. Foto: Emilia Nyberg (Klicka på bilden för att öppna bildspelet.)

Konstrum med fritt koncept

I Köpskog i Karis finns en välbevarad konsthemlighet. Här pågår en utställning med personlig och naturskön inramning.

Det finns konstutställningar som man så att säga kan snubbla över, via en A-ställning på gatan eller på kaféer och barer. Så är inte fallet nu.

Från riksväg 25 vänder vi in på Västra omfartsvägen vid Abc i Karis, och vid andra rondellen tar vi varken av mot Pojo eller Karis centrum utan mot Starrböle.
Vi följer små vita skyltar tills en visar att vi är framme och pekar mot en nyrenoverad liten byggnad halvvägs in på Huumolavägen.

Fågelvägen är vi mindre än två kilometer från centrum. Samtidigt är vi ute på landsbygden; i ett idylliskt sommarlandskap.

Hunden Piki hälsar glatt, hönorna går nere på gården och pickar, en get betar och en tupp hörs gala.
Leif Lundström hälsar välkommen och visar oss in till Rum Fenix Huone som på talkokrafter ordagrant har rest sig ur askan och blivit ett behagligt hem för konst och kultur.

Vid Rum Fenix är man som besökare alldeles inpå ett konstnärshem. Från terrassen ser man Lundströms träskulpturer i trädgården och steget till att han tar en på en vidare rundtur behöver inte vara stort.
Konstverk finns lite här som där på fastigheten till följd av att han inte längre har något lagerutrymme att bevara dem i.

I den pågående utställningen finns verk av Martti Anttila, Marita Karlsson, Ossi Puustinen, Maria Sundell och förstås Leif Lundström själv.

Den pågår till den första augusti och är öppen tisdag-söndag klockan 12-18.

‒ Tanken är att det inte skall vara enbart galleri även om det säkert blir flera utställningar. Vad det blir får vi se, säger Lundström.



Läs mer om Rum Fenix i dagens VN/eVN.