Utan statister blir det tomt på stranden.VN-arkiv/Nina Ahtola

Vill du bli statist i Hangöfilm?

Sommarkompisarna söker statister till filminspelning i Hangö.

Biträdande regissör Lena Carlsson söker statister till en långfilm som kommer att spelas in i Hangö 29 juli till 6 september.

Filmen heter Kesäkaverit (Sommarkompisarna) och regisseras av Inari Niemi. Produktionsbolagen som står bakom är Bronson Club och Solar Films Inc. Hangö stad är en av projektets samarbetspartner.

Inspelningarna sker på vardagar i Hangö. Nu söks statister i alla åldrar till inspelningen. Ingen tidigare erfarenhet behövs. Statisterna behövs för scener bland annat på terrasser, barer, kaféer, och stränder. Man använder sig av statister för att göra bilden och filmen mer levande och trovärdig.

– Om du har en ledig dag och vill komma och uppleva hur långfilmsinspelningar går till, så är du välkommen! hälsar Lena Carlsson.

Det räcker med att delta under en dag, men om man har intresse, är det möjligt att delta flera dagar.

Filmen kommer till biograferna nästa år, och handlar om tre unga kvinnor som åker till Hangö för att sommarjobba och upplever en oförglömlig sommar.

Som ersättning får statisterna en till två biobiljetter per person. På inspelningsplatsen bjuds det på mat/snacks, kaffe och dylikt.
Om en hel förening eller annan grupp vill delta så kan man få cirka 15–20 euro per person till föreningen. …

– Det är en ypperlig chans att få extraklirr i föreningskassan, säger Lena Carlsson.

– Att vara statist är inget man bli rik på, men det är ett roligt och annorlunda sätt att spendera en sommardag, och få se hur en filminspelning går till.