Sås och Kopp i Sjundeå 2012. VN-arkiv/Jenny Paajes

Sås och Kopp firar 20 år

I år firar Sås och Kopp sitt 20-årsjubileum. Firandet inleds på lördag med en fullång spelning på Rusthållets stallkrog i Bromarv, klockan 14.

År 1993 klev två färska aktörer fram på den finlandssvenska musikscenen. Under namnet Sås och Kopp gav Pasi Hiihtola, alias Sås, och Peik Stenberg, alias Kopp, ut kassetten Har du nånsin sett ett lejon som tiger? (1993). Inom kort hade stora delar av Svenskfinland, inte bara barnen, förälskat sig i den påhittiga duons verk.

Det verkliga genombrottet kom i och med den första skivan, Garanterat Sås och Kopp (1995) och låten Traktor Alban.


Ursprung

Trots att duon i år firar 20-årsjubileum menar de ändå att Sås och Kopp föddes något tidigare. Stenberg säger att de har bland annat Anna och Alvar Gullichsen att tacka. Tillsammans med syskonen Gullichsen bildades sånggruppen APA och snart ombads gruppen göra ett eget radioprogram.

– Genom APA och Radio Fnatt kom vi en god bit på vägen, säger Stenberg.

I radioprogrammet gjorde Pasi Hiihtola och Peik Stenberg bland annat en sketch om två kockar.

– Vi gjorde några sketcher om två klantiga kockar, Sås och Kopp. De yrade runt och gjorde allt möjligt tokigt. Namnen tog vi med oss när vi senare släppte musik som en duo, säger Hiihtola.


Sommarprogram

Samtidigt som Stenberg och Hiihtola jobbar på annat håll tar de sig tid att uppträda som Sås och Kopp. 20-årsjubileet firas i sommar med några spelningar, först på Rusthållskrogen i Bromarv och följande dag i Sibbo. Duon lovar uppträda med klassiker och somrigt material.

– Vi ska uppträda med godbitar från hela karriären, en riktig samling av evergreens, skrockar Stenberg.



Läs mer i dagens VN/eVN.