Ungdomarna önskar sig lagliga väggar för graffiti. Foto: Nina Ahtola

Unga vill måla graffiti på laglig vägg

Ungdomarna i Raseborg önskar få tillgång till ytor lämpade för graffitimålning. Via kulturevenemanget Culture Crash som pågår i Ekenäs får de lära sig grunderna.

– I vissa städer finns det lagliga väggar där man kan måla graffiti. Sådana finns det inte ännu i Raseborg, säger kursledaren Theo Sandström.

Han är i full gång med att undervisa och instruera ett gäng pojkar i grunderna för graffitimålning. Verkstaden är en av flera som pågår mellan onsdag och fredag i Ekenäs inom ramarna för det nya kulturevenemanget Culture Crash.

Seminarieskolans skolgård med sina gråa asfalt lyser av färg. Här pågår verkstäderna experimentell målning och graffiti parallellt. Inne i huset sysslar två grupper med fotografering och dans.

Graffitimålningen har den här gången lockat mest pojkar. Under en tidigare kurs som Sandström ledde deltog enbart flickor.

– Graffiti är den äldsta konsten vi har. Tänk på grottmålningarna. Den variant vi ser i dag härstammar från förorterna och 1980-talets hiphopkultur, säger Theo Sandström.

Evenemanget avslutas i dag med en fest där resultaten från verkstäderna finns till påseende.



Läs mer i dagens VN/eVN.