Börje Mattsson. Foto: KSF-arkiv

Faces bjuder in Husby

Oroligheterna som för någon vecka sedan startade i Stockholms förorter har också uppmärksammats av etnofestivalen Faces – och man har valt att reagera på dem.

I enlighet med temat för årets festival, Solidarity (Solidaritet), tänker man nu bjuda in artister och band från Husby, Rinkeby eller andra förorter till Stockholm till Gumnäs i början av augusti.
– Vi börjar omedelbart söka kontakter dit, för att hitta sådana som vill och kan berätta om situationen, säger festivalchefen Börje Mattsson.
På detta sätt vill Faces konkretisera, inte bara detta års tema, utan även de mer allmänna verksamhetsprinciper som varit till grund för att festivalen skapades. Man vill erbjuda en arena åt dem som är åsidosatta, utestängda eller förtryckta.

– De här händelserna är beklagliga exempel på vart så många har drivits i Europa; och inte minst ungdomar, arbetslösa och invandrare. Våld och brännandet av bilar eller skolor löser naturligtvis ingenting, och kan inte på något sätt godkännas, understryker Mattsson.
– Med det är däremot inte svårt att förstå orsakerna bakom dåden. De här hör ihop med samma större problemhärva som liger bakom oroligheterna i Grekland, eller Paris, eller Amsterdam eller Malmö. En ökad samhällelig ojämlikhet, inskränkningar i socialskyddet, våldsamma nerkörningar av välfärdsservicen och en allt mer utbredd arbetslöshet särskilt bland ungdomarna driver obönhörligt människorna ut på gatorna.