Johan Kvarnström och Camilla Lindberg testade Coreography for car i går och utdelar både ris och ros i dagens tidning. Foto: Nina Ahtola

Med bil in i konstens värld

Coreography for car är en platsspecifik performans på riksväg 25 mellan Ekenäs och Hangö. Kulturredaktionen bänkade sig i går i redaktionsbilen för att testa det interaktiva konstverket.

Vägsträckan mellan Ekenäs och Hangö förvandlades till en scen. Bilen till ett privat konstrum som susade genom ett officiellt.

Två skilda versioner av hur det var, vilka tankar och åsikter som väcktes, kan du läsa i dagens tidning.

Camilla Lindberg skriver bland annat så här:

"En känsla av overklighet skymtar fram, vindrutan förvandlas till en tv-skärm. Samtidigt som man befinner sig i ett bekant landskap, förflyttas man till en parallell värld som utspelar sig här och nu och samtidigt någon annanstans."

Och Johan Kvarnström så här:

"Den melankoliskt meditativa prägeln hinner tyvärr bara infinna sig för att på nytt försvinna då uppmärksamheten riktar sig till bilens hastighet."

Verket upplevs alltså från publikens egen bil. Olika ljud har skapats till föremål som finns på vägen. Vägsträckan fungerar som ett slags partitur för kompositionen där vägen samtidigt är en scen.
Konstnärerna bakom ljudfilen som är 21 minuter lång är Runa Norheim, Niklas Adam och Espen André Kristoffersen.

I kväll klockan 18 bjuder konstnärerna på en interaktiv vernissage. Den som vill hänga med skall komma till Västerby kiosk med egen bil där cd-skivor delas ut. Därefter kör man i karavan den aktuella vägsträckan.

Efter vernissagen skall ljudfilen gå att ladda ner från konstnärens webbsida: runanorheim.com

Du kan också hämta en gratis CD-skiva på till exempel följande ställen: Turistbyråerna i Hangö och Ekenäs, Västerby kiosk, Fiskars museum, samt ytterligare i Ekenäs på Elverket, Ekenäs stadsbibliotek, Café Gamla stan, Wi-Box konditori, Stadshotellet, Motel Marine och ABC.


Läs mer i dagens VN/eVN.