Den rödhåriga flickan från 1890-talet. (Klicka på bilden för att se hela målningen.)

Ny sommar med Schjerfbeck

Det finns tidigare skriven musik som tillägnats Helene Schjerfbeck. På hennes födelsedag i juli skall allmänheten få lyssna till den. På EKTA-museet lockar man med nya tavlor av konstnären.

I fjol firades Helene Schjerfbecks födelsedag för första gången med picknick i Skepparträdgården och publikt program. I år fortsätter traditionen.

I år kan man bjuda på ett alldeles unikt program som till en början kan te sig överraskande. Den 10 juli klockan tolv inleds firandet med en jazzkonsert invid minnesmärket The Finnish Untuned Bell, tillsammans med DDT Jazzband.

– Jazzen växte fram i början av 1900-talet och är tidstypiskt med den period som Helene Schjerfbeck verkade i Ekenäs, säger Kerstin Romberg från Schjerfbeck-sällskapet.

Bandet kommer att bjuda på några alldeles speciella musikinslag av den klassiska kompositören Erkki Melartin som var samtida med konstnären.
På senare tid har det nämligen uppdagats att han skrivit minst tre musikstycken som han specifikt tillägnat Helene Schjerfbeck.


Nya tavlor

Under vår och sommar kan man passa på att bekanta sig med de mellan sex och sju nya tavlor som kompletterar den permanenta utställningen som öppnades i samband med jubileumsåret 2012. Nya verk är till exempel Äppelflickan från 1928 och Den rödhåriga flickan från 1890-talet.

– Här finns några tavlor som aldrig tidigare varit på någon utställning, säger Dan Lindholm, museichef.

För den som kanske tröttnat på Helene Schjerfbecks porträtt och karaktäristiska målningar från senare tid, gör gott i att ge henne en ny chans i år. Eller vad sägs om en liggande ko och därtill en pastellmålning från 1885-1886 med de vidlyftiga namnet Tjuren Hulivilu.