Kjell Ekholm, nyss hemkommen från en hjärtklappande spelning i The Beatles legendariska studio Abbey Road, tror på Marry Me. Foto: Benjamin Knopman

"Krista når topp fem"

Schlagergurun Kjell Ekholm tror på dindong-effekten.

Finlandsflaggorna vajade, folkmassorna jublade och pojkvännen Janne Grönroos skrev ett euforiskt Facebook-inlägg om hur han grät av lycka när Krista Siegfrids bröllopsklockor dingdongade in henne på en finalplats.

Men kommer Europa att svara på fröken Siegfrids frieri i kväll?

Ja, tror Kjell Ekholm, schlagerkännare och mångårig styrelsemedlem i Europeiska radio- och TV-unionen (EBU) som arrangerar det musikaliska menageriet som är Eurovision song contest.

– Det är helt avgörande hur de andra bidragen är uppbyggda, och då talar jag även om koreografi och ljud. I år deltar en massa ballader, det gynnar Krista. Vi måste komma ihåg att oberoende av vilken hype tävlingen har på förhand, med nationella uttagningar och semifinaler, så har 90 procent av dem som sitter framför teven i kväll inte hört låtarna tidigare. Därför måste de vara omedelbara och visuella, säger Ekholm.

Stenhård kamp

Ekholm tror att Krista landar i topp fem. Men kampen blir stenhård.

– Det finns många jättebra och snygga bidrag. Azerbajdzjan med sin glasbur är väldigt tilltalande, den har en bra sångare med en bra låt på alla sätt och vis. Det blir också intressant att se hur Bonnie Tyler klarar sig.

Ekholm tror att det går vägen för Krista om hon bara hon ger det där lilla extra, bara hon pressar sig till smärtgränsen.

Min personliga favorit är norska Margaret Berger med I Feed You My Love. Vad tror du om hennes chanser?
– Det är också en låt som växer. Den är inte omedelbar när man hör den första gången.

– Överlag tycker jag att det är jätteskojigt att alla nordiska länders bidrag är i final. Det pratas ofta om att alla röstar på sina grannländer, att vi små nordiska länder inte har en chans, men det här bevisar att det viktigaste är en bra låt, en bra show och en bra röst.