(OBS! Klicka på bilden för att se hela!) I skolan. "Alla hatar dig!", av Nicklas Mattsson.

Bilder av människor med sårade känslor

Tänk efter innan du öppnar din käft, säger Nicklas Mattsson genom starka porträtt.

En solig dag med en utställning av fotokonststuderande vid Västra Nylands Folkhögskola på agendan får snabbt en allvarsam, fundersam och ledsam prägel då jag går in i Galleri Zebras bunker.
De blottade porträtten på människor med glåpord i svart över bröstet berör. Stämningen klargör direkt att det inte rör sig om något som modellerna skriker ut, utan att det handlar om vad de fått höra någon gång, riktat emot sig.

Tankarna går snabbt till bland annat SVT-programmet Uppdrag gransknings avsnitt om hot och hat mot kvinnor som syns och hörs i medier, eller till Yles liknande och lika träffande program om personer som fått hemskheter riktade mot sig av anonyma näthatare.

Mattssons bildserie visar att även fotografier är ett effektivt sätt att föra fram ämnet; redan av den enkla anledningen att blickarna inte viker undan utan finns kvar, tittar demonstrativt länge.

Därtill är texten på den nakna kroppen träffande som symbolik. Ord som sårat en djupt sitter kvar som tatueringar, och försvinner kanske aldrig. På det här viset får man i varje fall tydligt fram en protest som övertydligt klargör att det inte är okej att häva ur sig vad som helst till och om sina medmänniskor.

Ingen vill höra "ingen vill att du är här", kallas "rekkalesbo", eller sparkas "för att du existerar!". Men det tolereras så lätt, allt för lätt, i många sammanhang. Tills människor börjar säga ifrån.


Tänk efter före

Konstnärer skriver själv i kort beskrivning av sitt slutarbete att vi lever i ett samhälle där människor inte tänker innan de säger saker, där de flesta tror att man kan säga vad man vill; i ett samhälle där de flesta har tappat respekten för varandra.

– Vi väljer oftast den lättaste vägen där vi förtränger det negativa vi hör om oss själva i stället för att behandla det. Med mina bilder vill jag få människor att tänka på vad de har sagt till människor eller något som blivit sagt till hen själv och få hen att börja respektera andra människor.

Hans bildserie är en av tio som nu visas i galleriet. Utställningen "The Easy "Way" bjuder på många olika sinnesstämningar. Att det är ett stort antal konstnärer som ställer ut vägs upp av att allas serier är väldigt enhetliga, på ett givande sätt.

Utställningen pågår till den 15 maj.

Läs mer om ämnet i dagens tidning!