Linn Thomasson och Niklas Lääkäri från Ekenäs. Foto: Annika Cleo

Här är årets MGP-finalister

Det stora MGP-äventyret har börjat. De tio finalisterna är valda och inleder nu förberedelserna inför den direktsända tv-finalen i höst.

Två band, fyra duon och fyra solister tävlar i Melodi Grand Prix 2013. Årets finalister kommer från Raseborg, Mariehamn, Korsholm, Larsmo, Sibbo, Nykarleby, Kronoby och Vasa.

Från Ekenäs deltar Linn & Nikke, det vill säga Linn Thomasson och Niklas Lääkäri. De fick inspiration till sin låt Vill du har världen från, ja, vad annars är världen. Att komma med i MGP var bådas mål. Nikke vet hur kul det är, för han var med i bandet Junkbox 2011.

Ett annat Ekenäsband är The Unknown som består av Benjamin Graeffe (11), Milos Westerlund (12), Rasmus Sjöholm (14), Kalle Kontio (13), Emil Thuesen (13) och Isak Solbakken (11). De deltar med låten Sommarns bris.


59 bidrag

En jury bestående av Marica Fagerholm-Åsten (FSU rf), Markus von Reiche (Five Corners Production), Niklas Nylund (musikproducent), Hedvig Jaksobsson (Yle) och Kim Lindström (FSU rf) valde finalisterna bland 59 bidrag.

‒ Det är sjunde gången MGP ordnas och det är jätteroligt att se att intresset fortfarande är så här stort. Det unika med MGP, jämfört med andra populära talangtävlingar, är att man här deltar med en egen låt. Det räcker inte med en bra sångröst,  det kräver både mod och talang att tävla med en låt som man både gjort text och musik till, säger producent Hedvig Jakobsson.


Blandade reaktioner

Anna-Karin Siegfrids och Jonathan ”Jontti” Granbacka är programledare och finns vid finalisternas sida ända fram till oktober. Anna-Karin var den som fick i uppdrag att ringa upp de tio.
 
– Reaktionerna var allt från hjärtliga, öronbedövande glädjerop till total tystnad, vilket jag förstår. Har du inte tänkt på att du i MGP sjunger din egen låt i direktsänd tv, så är det verkligen stort när tanken på riktigt slår dig, konstaterar Anna-Karin Siegfrids.