Tove Qvikström och Jonna Nyman i ÅST:s nya pjäs. Foto: Nina Ahtola

Premiär för ÅST på Karelia

Hög igenkänningsfaktor och mycket för publiken att samtala om efteråt. Det utlovar ÅST när de på torsdag kommer till Karelia i Ekenäs. Då är det premiärdag för ett skilsmässodrama

– På premiärdagen vaknar man med julaftonsstämning. Det är lugnt och pirrigt på samma gång, säger skådespelaren Jonna Nyman.
På torsdag den 7.3 klockan 19 är det alltså "julafton" för de fyra skådespelarna Tove Qvickström, Joachim Thibblin, Jerry Wahlfors och Jonna Nyman. Den kvällen är det premiär på kulturhuset Karelia för ÅST-pjäsen Middag med vänner.

Pjäsen som är skriven av den amerikanske dramatikern Donald Margulies har också filmatiserats men får sin finska urpremiär i Ekenäs. Repetitionerna som startade i januari har varit intensiva men roliga.
– Det skall bli intressant att se hur pjäsen börjar leva i växelverkan med publiken och deras reaktioner, säger Tove Qvickström.

Humor och skratt
På scenen finns också kvinnornas tidigare chef Joachim Thibblin som nu i stället befinner sig i rollen som frilansande skådespelare i samma teaterhus som han ännu ledde förra veckan.
– Det är inga problem alls. Det säger kanske lite om den arbetskultur vi haft där kommunikationen hela tiden varit öppen, säger han.

Själv tilltalas han av pjäsens språkliga och verbala tyngd.
– Det märks att den är en Pulitzer-vinnare. Texten är fin att jobba med.