Jan Philip Scheibes Shouldered Street Light, 2011. Foto: Andrej Svensson

Nytt samarbete mellan media och konst

Politik, debatt och konst. Var går gränsen? I Pro Artibus nya residensprogram vill man ta temperaturen på Ekenäs och sedan föra en intensiv dialog med publiken. Projektet sker i samarbete med tidningen Västra Nyland.

Från och med det här året har stiftelsen Pro Artibus residensprogram Pro Artibus AiR genomgått en markant förnyelseprocess.
– Alla de projektprogram vi har för 2013 riktar sig ut från arbetsrummet och galleriet, säger programkoordinator Åsa Lönnqvist.

Hemmablindhet
Genom uppsökande och socialt interaktiva processer hoppas man kunna locka publiken att engagera sig i frågeställningar som berör vår tillvaro. Det övergripande temat är Ekenäs.
– Man blir lätt hemmablind för sin närmiljö och har svårt att se den ur exempelvis ett politiskt och estetiskt perspektiv, säger Åsa Lönnqvist.
Till sin hjälp kommer man därför att ha olika nordiska konstnärer som vardera kommer att vistas i staden under två månader och dra sitt strå till stacken.

Media och konst
Ett av huvudmålen med det förnyade residensprogrammet vid stiftelsen Pro Artibus är att fördjupa samarbetet på lokalnivå. När det gäller platsspecifika verk möts ofta globala, politiska och aktuella frågor genom konsten.

I ett mediehus arbetar man långt utifrån samma målsättningar. Man vill nå en publik för att kunna skapa och föra en debatt kring angelägna frågor som berör läsarna (publiken). Tidningen Västa Nyland kommer därför att ställa varierande plattformer till förfogande under projektets gång.