Den grekiska kulturföreningen Artemis från ön Leros besökte Ekenäs sommaren 2010. Här spelar man vid Kungsgatan. Foto: Magnus Lindberg

Artemis återser Ekenäs

Det utlovas rikligt med grekiskt program då kulturföreningen Artemis från ön Leros återigen gästar Ekenäs, på inbjudan av Villa Schildt. Med sig har man den kände kompositören och pianisten Yorgos Delphis.

En grupp musiker anländer på lördag för ett veckolångt besök. Christine Schildt berättar att det finns en dubbelbottnad anledningen till att detta sker just nu.
– När jag var där nere och såg svårigheterna tänkte jag att det måste göras någonting för att bryta med allt det negativa och föra ut Leros som är en konstnärlig ö. Det är viktigt att det kommer någonting positivt. Dels handlar det om att få ge grekisk kultur och musik till oss här, ta oss till medelhavet för ett tag. Och dels handlar det om att musikerna får komma ut och visa vad kulturen har för betydelse för en liten ö.
En annan anledning till att besöket sker nu och inte på sommaren som senast är att det delvis sammanfaller med ett skolprojekt. I natt anlände nämligen en grupp på drygt 20 gymnasiestuderande och tre lärare från skolan Agia Marina till Ekenäs. De stannar till den 6 mars och har en del program gemensamt med Artemis.
Allmänheten kan redan på söndag 3 mars kl. 18 få en ordentlig inblick i grekisk musik då Artemis ger konsert i Sigurd Snåresalen. Inträdet är då fritt och även gymnasiestuderanden från Leros och Ekenäs deltar med sång.
Ekenäs konsertgarantiförening ordnar den 6 mars kl. 19 i Snåresalen en konsert som byggs upp helt av Yorgos Delphis egna verk som han uppför tillsammans med pedagoger från Musikinstitutet Raseborg.