Fotografier förändras då man gör collage av bilderna, det sysslar (från höger) Nina Blomqvist, Anna Sundström, Mikaela Lindberg, Jenny Lundström och Monica Lindholm med. Foto: Johan Kvarnström

Nu får de ägna sig åt konst

Ett konstverk kan börja med vad som helst och ge upphov till nya verk i en givande process som öppnar för nya synsätt. Detta har elva studerande med intellektuellt funktionshinder nu möjlighet att syssla seriöst med.

Det är en för Svenskfinland unik utbildning – Open minds – som pågår vid Västra Nylands Folkhögskola och på basis av ett besök under en lektion verkar det hela mycket lyckat.
– Det här har varit roligt, säger Mikaela Lindberg och gläds åt att fotocollage står på programmet denna dag.

Tre dagar, sammanlagt femton timmar i veckan, jobbar de intensivt med grundläggande bildkonstfostran. Efter jullovet har huvudtemat varit metamorfos, förändringar, hur de syns och kan undersökas på olika sätt.
Detta är också temat för den utställning som de kommer att hålla i Esbo under våren. Arbetet började med en text, som upplöstes till enskilda ord som knöts samman till en dikt, vars karaktärer och element var temat då de började jobba med ståltråd som material.
– Processen som går framåt är mycket viktig, att man får tänka på vad man gör, säger Kia Orama, linjeledare och huvudansvarig lärare.
– Hela kursen har stärkt identiteten, det är viktigt att man är på skolan och gör saker tillsammans med andra elever, att man är del av en gemenskap.
 

Läs mer i dagens VN/eVN.