Marina Kronqvist och Audelina Ahumada bjuder upp till dans mot kvinnovåldet. Foto: Johan Kvarnström

I dag dansar man i protest mot kvinnovåld

One Billion Rising vill motverka och synliggöra det faktum att en av tre kvinnor någon gång under sin livstid våldtas eller misshandlas. Dansevenemanget ordnas världen över för att stoppa våldet, så även i bland annat Ekenäs.

Här ordnar Marina Kronqvist och Audelina Ahumada i Life Harmonys regi en dansmeditation och fridans i Snåresalen i dag klockan 16-18.
– Det vi ordnar är en liten del av en stor världsomfattande antivåldskampanj. Alla välkomnas, kvinnor som män, unga som gamla, säger Ahumada och poängterar att det givetvis är fritt inträde.

Sifforna om att en av tre kvinnor utsätts för våldtäkt eller misshandel baserar sig på statistik från FN.
– Det är något som sker i världen för att vi människor lever i kulturer som gör det möjligt. Våld är en del av vardagen, något som nästan kan gå förbi obemärkt ibland. Både män och kvinnor är utsatta för en sådan kultur. Det handlar inte om att ställa män och kvinnor mot varandra, utan om att ta ett steg mot harmoni, säger Ahumada.

Solidaritetshandling
Dansprotesten skall vara en yttring för solidaritet och väcka medvetenhet; en global strejk, en inbjudan till dans och ett upprop till såväl män som kvinnor att vägra acceptera status quo så länge våldet förekommer.
En miljard våldtagna, misshandlade kvinnor är ett helgerån, en miljard dansande är en revolution, lyder budskapet.
Kronqvist understryker att man inte behöver kunna dansa för att delta. Både dansmeditation och fridans gör att man kan delta på ett sätt som passar en själv.
– Dansmeditation kan beröra med både glädje och smärta, möjliggöra att man kan känna djupt, säger Kronqvist och tillägger att dans är en utmärkt protestform då man tar plats med positiv energi, med sin kropp.