Maria Turtschaninoff. VN-arkiv/Nina Ahtola

Tre västnyländska författare fick SLS-pris

Den lilla staden Flatnäs, Tenalabon och kommunisten Ernst Wikstedt samt ett nomadfolks hårda kamp i en fantasyvärld. Det var tematiken för de västnyländska böcker som Svenska litteratursällskapet valde att premiera på Runebergsdagen.

Monika Fagerholm är märkbart uppsluppen. Det beror inte i första hand på det pris på 10 000 euro som Svenska litteratursällskapet tilldelade henne i går kväll för höstens roman Lola uppochner. Boken har nyss utkommit i Sverige och där har recensionerna varit goda.
– Dagens Nyheter hade en drömrecension. Det är en sådan som man kanske får en gång i livet, säger hon.

Pengarna sparas
I går tilldelades också författaren Maria Turtschaninoff 18 000 euro för ungdomsromanen Anaché. Myter från akkade som juryn beskriver som en utvecklingsberättelse med feministiska och genusproblematiserande förtecken.
Det här året har hon möjlighet att skriva som en följd av statens arbetsstipendium. Nästa år är ännu ett vitt papper vad ekonomin beträffar.
– Pengarna skall sparas till nästa år, men någonting roligt skall jag ändå unna mig, säger Maria Turtschaninoff.

Jobbigt med förlag
Av de västnyländska pristagarna är Sture Lindholm den enda som inte har ett större förlag bakom sig. Den prisbelönta boken En motgångarnas man. Ernst Wikstedts färgstarka livshistoria är utgiven på det egna förlaget Proclio. Försäljning och marknadsföring har han skött själv under hösten.
– Det är nackdelen med ett eget litet förlag. Det finns ingen annan som gör det här jobbet.
Enligt juryn så har författaren samtidigt på ett övertygande och kunnigt sätt kunnat belysa 1900-talets politiska omvälvningar från ett gräsrotsperspektiv. För den konsten tilldelades Sture Lindholm ett pris på 18000 euro.