Larsson Österberg ordnar en kurs i psykodrama och måleri. Foto: Nina Ahtola

Psykodrama och måleri möts i Ekenäs

Psykodrama och oljemåleri är en kombination där olika sätt att uttrycka sig kreativt stöder varandra.

Att måla är ett sätt att öppna nonverbala kanaler och kan bidra till att överlista våra försvarsmekanismer, som oftast är verbala. Därmed kan vi snabbare komma åt djupare strukturer, säger psykodramatikern Sirkka Varonen.
Hon ordnar kursen Kreativitet och spontanitet med psykodrama och måleri i samarbete med Larsson Österberg, bildkonstnär och speciallärare, den 1 till 3 februari i Ekenäs.

Larsson Österberg kommer att lära ut grundläggande tekniker i oljemålning och färglära på kursen, men framför allt ska deltagarna få måla.
– Vi håller oss till det lilla formatet, typ vykortsstorlek eller lite större. Då får alla deltagare åtminstone en målning klar, säger han.

Han är övertygad om att kombinationen psykodrama och måleri fungerar i båda riktningarna, det vill säga psykodramat hjälper till att öppna blockeringar för att kunna måla och måleriet bidrar till erfarenheterna inom psykodramat.

– Själens språk är bildspråket och estetiska handlingar innebär att psykiska innehåll bearbetas, säger Varonen.

Stommen av deltagare på kursen i Ekenäs kommer att bestå av sådana som studerat psykodrama i två år, men den är öppen för alla.
– Det är bra för alla parter med blandade grupper. Man behöver inte ha erfarenhet från tidigare för att komma med.

I kursen ingår besök i Larsson Österbergs ateljé där hans egna målningar hänger på väggarna.

– Jag ser målandet som en meditativ del av kurshelheten. Man kan måla de känslor som kommit upp under psykodramat. Men målandet kan också fungera enbart som ett sätt att koppla av och koncentrera sig på något annat, säger Sirkka Varonen.