Krista Siegfrids fått naglarna prydda med låtens namn Marry Me. Foto: Lehtikuva

Siegfrids motto är more is more

I kväll tävlar sångerskan Krista Siegfrids om en plats i finalen i Tävlingen för ny musik, UMK. Det blir ett spektakel av flygande rosor, frasiga brudklänningar och en stor skara av dansare och sångare. Krista har bara ett motto: more is more.

I våras satt Krista Siegfrids och hennes låtskrivarteam och skapade låtar. Siegfrids fick en vision om att göra en låt för UMK med titeln Marry Me, som en vink åt pojkvännen och programledaren Janne Grönroos på Radio Extrem. Hon sade att låten definitivt måste innehålla låtraden ”Oh, oh ding dong” och ljudet av kyrkklockor.
–De andra tittade storögt på mig och undrade om jag hade flippat ut totalt. Men jag har alltid drömt om att få tävla i Eurovisionen, det är en tävling där man inte kan överdriva nog, säger Siegfrids några dagar innan det är dags att försöka vinna finländarnas hjärtan.
Trots att den första reaktionen var skepticism så skrev gänget ihop låten under skrattsalvor och tron på att det kan bli en hit. Nu ligger låten tvåa på den finska ungdomskanalen Yle X topplista.

När vi träffas några dagar innan kvalet är Siegfrids uppspelt. Naglarna, som en manikyrist dekorerat med texterna ”Marry Me” och ”ding dong”, trummar otåligt mot bordet i lägenheten i Rödbergen i Helsingfors. Under hela hösten har hon tränat hårt med sin personliga tränare Jucci Hellström för att klara av att både sjunga och dansa på scenen utan att bli andfådd.
–Jag är sådan att om något är på gång så blir jag så upp i varv att jag vaknar mitt i natten och undrar om vi inte ska sätta i gång och öva genast, säger hon med ett skratt.

Satsar ur egen ficka
När Siegfrids deltog i de första uttagningarna till Tävlingen för ny musik bestod numret bara av henne och två bakgrundssångare. I kväll har Team Ding Dong, som Siegfrids kallar sitt team, utökats med dansare från den tevesända danstävlingen Dance. Tillsammans med Siegfrids framför de en krävande koreografi av Reija Wäre, koreograf på bland annat Svenska Teatern. I kvällens kval faller ett bidrag ut, två går vidare till final och resten till semifinal.
–Vi har övat massor och har ett härligt gäng. Det här är tjejer som jag skulle vilja bilda ett tjejband med på riktigt också, säger Siegfrids.
–Det har varit spännande att se hur teamet ständigt har vuxit och rentav blivit ett koncept. Nu för tiden ringer folk och hälsar eller avslutar samtalet med ding dong, och det var inte ens jag som började!

Siegfrids hoppas på ett skivkontrakt under våren. Eftersom hon ännu inte har kontrakt med något skivbolag har hon fått bekosta det mesta av förberedelserna inför UMK ur egen ficka.
–Visst blir det dyrt, men jag ville verkligen satsa på det här numret.
Siegfrids fick sitt genombrott i musiktävlingen Voice of Finland i våras. Trots att hon nu har bytt den karakteristiska läderjackan mot en brudklänning i tyll så består rockattityden. Den svarta kajalen sitter perfekt redan klockan nio på morgonen och hon dricker morgonkaffet ur en svart kopp med de glittrande bokstäverna Super Star, som hon fått av en vän.
–På UMK-scenen känner jag att jag är på rätt plats. Folk brukar ofta tycka att jag överdriver, men här är det meningen. Musik ska vara kul och jag vill att Marry Me ska vara en låt som folk kan dansa till!

Härmade Carola
Siegfrids första minnen av Eurovisionen var hur hon som liten blev fångad av Carola och hennes låt Fångad av en stormvind. Hon lärde sig koreografin och klädde sig i en likadan vit skjorta och mockaväst som Carola. Utan vindmaskin kunde hon däremot inte få håret att flyga lika graciöst som Carolas.
–Här i dagarna mejlade en mamma mig en bild på sina två döttrar som hade klätt ut sig i tyllklänningar och sjöng min låt. Det värmde, jag var ju ett likadant barn själv, säger Siegfrids.

Har din sambo förstått vinken om giftermål?
–Ja, folk har frågat honom om han känner sig pressad. Jag har till och med fått mejl där folk uppmanar mig att vara snäll med Janne och inte tvinga honom att köpa någon dyr ring, säger hon med ett skratt.
Vem anser du vara din svåraste konkurrent i UMK?
–Jag var förvånad och glad att se att det fanns så många bra bidrag med i år. Diandra är svår eftersom hon har så många fans. Jag hoppas att det finska folket röstar på det bidrag som skulle gå bäst hem i Europa, i Eurovisionen spelar det ingen roll om artisten är känd i sitt hemland eller inte bara låten är bra. Hursomhelst är jag säker på att Finland får ett bra bidrag.

Siegfrids tävlar i kväll klockan 21 på Yle TV2 och det är publikens röst som avgör. Semifinalen är den 31 januari och finalen den 9 feb­ruari.