Søren Malling är inbjuden till Ekenäs filmfest som bland annat tar fram danska filmer och tv-drama. Pressbild

Danskt drama på Ekenäs filmfest

Ekenäs filmfest slår ett slag för dansk film och tv-drama. Nytt i år är samarbetet med Yle Fem.

Film och tv-drama gjord i Danmark är ett tema som märks i Ekenäs filmfests utbud. En gäst från Danmark, Søren Malling, kommer sannolikt också att besöka filmfesten. Han medverkar både i tv-dramat Borgen och i filmen A Royal Affair som båda ingår i filmfestens utbud.
Det berättar Carita Pettersson som är med i filmfestens styrelse och som initierat samarbetet med Yle Fem – ett nytt spår för Ekenäs filmfest.
Det ordnas även en debatt om hur det kommer sig att danskt tv-drama som Borgen och Brottet fått sådan genomslagskraft utanför sitt lands och även Nordens gränser.

Palme och Call Girl
Mycket aktuell är också diskussionen om Guldbaggenvinnaren, dokumentärfilmen Palme och fiktionsfilmen Call Girl som stämts av Palmes söner för att smutskasta fadern. Problematiken tas upp vid en informell diskussion vid kvällsfesten efter filmerna.

Nytt för i år är också att en filmkväll för unga sker på Kronomagasinet. Urvalet filmer har gjorts av de aktiva inom Kronoföreningen.
På Naturum visas flera avgiftsfria naturfilmer och på Bio Forum ett antal spelfilmer med biljettpriset 7 euro, bland annat omtalade Searching for Sugar Man.
Till Karelia kan man skaffa en festivalbiljett för hela veckoslutet.
Programmet uppdateras efterhand och återfinns på filmfestens nätsajt.

Ekenäs filmfest den 8-10 februari ordnas i år för åttonde gången i rad.