Fotomontage: Pressbilder/Colourbox

Vårens böcker börjar anlända

Ännu har inte alla mind­re finlandssvenska förlag presenterat sin vårutgivning. Bland Schildts & Söderströms utgivning hittar man få västnylänningar i år. Här presenteras några axplock ur den.

En av de få västnylänningar som finns med är pol.dr Henrik Ekberg. I egenskap av historiker och mångårig medarbetare på Schildts förlag bidrar han med värdefull kunskap i faktaboken Frisinne och kvalitet – Ett sekel med Schildts.

Nygamla namn
På vårlistan hittar man en bukett av relativt unga romanförfattare. Bland dem syns Hannele Mikaela Taivassalo med romanen Svulten.
Novellsamlingen Hjärtat är en indian av Anders Larsson är den enda i sin genre. Bland lyrikerna hittar vi i stället tre namn. Bland de mer etablerade finns Ralf Andtbacka som faktiskt själv arbetar som förläggare på det nygrundade österbottniska förlaget Ellips. Bland vårens lyriker syns även Peter Sandelin och så debutanten Petter Sandelin från Jakobstad som utkommer med diktsamlingen Istället för grindcore.
Professor Tor G. Karling redogör för krigsminnen från 1940–41 i boken I Mannerheimlinjens granatgropar.
Sofia Torvalds utkommer med boken Hungrig – En bok om ätstörningar och föräldraskap som tar avstamp i skribentens egna upplevelser i samband med dotterns insjuknande.

Flera bilderböcker
En eloge kan man ge till förlaget när det gäller bilderböcker för barn. Bland utbudet finns tre nya bilderböcker. Bland namnen finns bland andra Christel Rönns som erhöll Finlandia Juniorpriset i fjol. På ungdomssidan syns Ekenäsbördiga litteraturvetaren Mia Franck som utkommer med fantasyromanen Martrådar. Handlingen utspelar sig i en småstadsmiljö.

Läs mer om vårens bokutgivning i dagens VN.