Malin Ahlsved gör små bildberättelser i formatet 20x20. Foto: Nina Ahtola

Tre år i Villa Snäcksund står för dörren

Axel Antas lämnade under nyårshelgen London och landade med sin familj och sitt flyttlass i Villa Snäcksund, Ekenäs. Några veckor tidigare anlände den andra stipendiaten, Malin Ahlsved, i sällskap med hundvalpen Lennon. De har tre år framför sig i den vackra konstnärsvillan där de har varsin bostad och ateljé. Plötsligt finns tid och lugn.

De två konstnärerna som är Pro Artibus-stipendiater i Villa Snäcksund, har nyligen slagit sig ner i sina hem och ateljéer i Ekenäs.
Malin Ahlsved, som hunnit bo några veckor i villan, har redan lämnat en del spår av skapande i ateljén: ett bord är belamrat med bilder, spån från pennor, penslar och vattenglas. På en soffa ligger valpen Lennon. I övrigt är det ganska tomt.
Axel Antas ateljé har ännu inte värmen påslagen och hans arbeten som skeppats från London står inpackade mot en vägg. På gården syns spår av pulkåkning. Med Axel flyttade de två barnen som är under skolåldern och hustrun Annabelle Dalby som är fotokonstnär.
– Jag tror det tar en tid innan jag kommer i gång här – och jag försöker att inte trycka på. Det är viktigt att få vardagen att funka. Det här är en stor förändring för hela familjen, säger han.

Rätt tid
Antas, som är uppvuxen i Grankulla, har bott länge i London – hela femton år. Efter studierna i Nordiska konstskolan i Österbotten studerade han konst vid Goldsmiths College i London.
– Det känns som rätt tid att flytta, barnen är tillräckligt unga. Och de flesta jag känner i London bor där temporärt, de är alla på väg någon annanstans. Sen kanske de inte i verkligheten kommer i väg, men det är en annan sak.

Alltid på väg
– Det är ganska allmänt bland konstnärer, tror jag, att man hela tiden är på väg. Jag känner inte många konstnärer som säger: Här ska jag stanna i hela mitt liv, inflikar Malin.
Hennes flyttlass kom från Jakobstad men före det bodde hon många år i Stockholm.  Hon är utexaminerad från Bildkonstakademin i Helsingfors 2004.
– Jag känner inte att jag har något speciellt ställe jag behöver bo på. Men Villa Snäcksund känns som ett fantastiskt ställe att vara.
Båda menar att det är omöjligt att på förhand säga något om vad vistelsen kommer att innebära för det egna skapandet.

Utställning nu
Axel Antas tycker att det är vettigt att en utställning ordnas i början av stipendieperioden, nämligen den 18 januari till 24 februari på Elverket. Tidigare har stipendiaternas utställning ordnats strax innan de flyttat bort.
Han kommer att visa arbeten som tidigare varit utställda på annat håll, men som är nya här. Malin har gjort nya arbeten, men en del har också varit framme i andra sammanhang.

Berättelser och foton
Hon gör narrativa akvareller i litet format, det vill säga bilder med formatet 20x20 med berättande motiv. En del gestalter återkommer, och berättelserna kan också delas in tematiskt.
– Det är möjligt att jag under perioden här vill pröva på att göra arbeten i större format. Men det återstår att se om det blir så.
Axel jobbar bland annat så att han skapar installationer i bestämda miljöer, inte minst ute i naturen. Men det är inte installationen i sig som är hans konstverk utan de fotografier han tar av installationerna. På den kommande utställningen visas också en videofilm som han gjort.