Det finns tomtar nästan överallt i museicentret Ekta. Foto: Johanna Lemström

Tomtar har tagit över Ekta

De finns nästan överallt. I ett vitrinskåp bland några antika kameror. På bord och byråer. Runt och i granar. Tomtar alltså. De har tagit museicentret Ekta i Ekenäs i besittning lagom inför jul.

Årets julutställning i museicentret Ekta på Gustav Wasas gata 11 i Ekenäs fokuserar på tomtar i olika skepnader. Utställningen har byggts upp av amanuenserna Vesa Kiljo och Nina Andersson. Tomtarna kan beskådas i Borgargården, Fotoateljén och i uthuslängan på museikomplexets gård.
I Borgargården välkomnas man redan i farstun av hustomten och inne vid köksspisen står en annan tomte och rör om i en gryta med gröt. Runt granen på vindsvåningen dansar en lång rad tomtar till stämningsfull julmusik. De utställda tomtarna har samlats ihop av museets personal, såväl från egna som från andras gömmor.
– Vi har haft speciella julutställningar i ungefär tjugo års tid redan och varje år lyft fram en viss julingrediens. I år valde vi tomtarna, berättar landskapsmuseiforskaren Peter Sjöstrand.

Vernissage och pyssel i dag
Utställningen Hej tomtegubbar öppnar i dag klockan 11 och är därefter öppen onsdag till söndag klockan 11–17 fram till den 6 januari. I dag på vernissagedagen är det fritt inträde till utställningen och det bjuds på saft och pepparkakor. I dag kan barn som besöker utställningen dessutom delta i en tomtebetonad julpysselstund med museilektor Ulrika Lindblad.