Ilkka Linnakko är ny ordförande för Olympias Vänner som står bakom filmfestivalen. Foto: Marit Lundström

Hangö filmfestival är större än någonsin

Hangö filmfestival har förnyat sig och visas dels på Kino Olympia, dels på Regatta och Grönan. – Jazzfilmerna passar bra i krogmiljö, säger nya ordföranden Ilkka Linnakko.

Det är en imponerande lista filmer som Ilkka Linnakko och Johannes Runeberg presenterar. En tredje nyckelperson i sammanhanget är Riitta Ketelimäki.
– Det är hon som åker runt på en massa filmfestivaler, säger Runeberg.
Men också andra ”filmfreaks” finns i bakgrunden för att förnya filmfestivalen.
Linnakko, som själv tillhör ett gäng Hangörelaterade filmentusiaster som samlats i ett garage inrett till biosalong och är mycket filmkunnig, berättar att CapMan-ägaren Ari Tolppanen öppnade ovärderliga kontakter i filmbranschen.

Viktiga nätverk
– Han var en av de personer som frågade vilka ambitioner vi har med filmfestivalen, om vi är beredda att utveckla den. För oss är det fortfarande viktigt att hålla Olympia framme, precis som när filmfestivalen startade, men vi fick nu indirekta ekonomiska möjligheter att växa genom kontakt till nya nätverk, säger Linnakko.
Stora aktörer i filmbranschen ser vanligen inte så stort PR-värde i små filmfestivaler, men rätta kontakter kan öppna portarna.

Kon-Tiki först i Finland
– Vi har i år mycket mera nya filmer, från åren 2011 och 2012 – och till och med sådant som inte haft importör till Finland, som Kon-Tiki, berättar Runeberg.
Det handlar alltså om en dramatisering av Thor Heyerdahls ursprungliga färd till Polynesien1947 – en historia om att välja äventyret. Hangö blir först i Finland med att visa den.

Nordisk profil
Ilkka Linnakko betonar den nordiska profilen blivit ännu tydligare.
– Vi vill ta fram bra drama, nya och gamla pärlor. Och vi riktar oss inte enbart till filmfreaks utan till alla invånare.
När man under en filmfestival får chans att se många bra filmer, ökar det intresset att gå på bio också under andra tider.
Men också bra icke-nordisk film ryms med som den iranska filmen Nader och Sim, en separation. Den tog storslam på filmfestivalen i Berlin 2011.
Ett spår som också upprätthålls är japanska animationer, allåldersfilmer som uppskattas på grund av sin estetik. I år visas filmen Från vallmokullen, baserad på den japanska mangan tecknad av Chizuru Takahashi.
Den hade premiär 2011 och blev årets mest besökta japanska film på bio det året.

Förhöret av och med Donner
Jörn Donners film Förhöret avslutar festivalen. Donner ska också närvara.
– Det här är en film som jag storligen beundrar, säger Runeberg om filmen där Donner och filmaren Pirjo Honkasalo nästan helt satsat på det slutna rummet.
Hösten 1942 greps den Finlandsbördiga Sovjetmedborgaren och desanten Kerttu Nuorteva. Då hade hon hunnit spionera för Sovjet i ett halvår.
Dramat tar fram ideologiska korsdrag mellan tro och tvivel, lojalitet och svek, idealism och krass politisk realism. Minna Haapkylä ses i rollen som Nuorteva.

Filmjazz på Grönan
Redan på torsdag, den 18.10, inleds festivalen på restaurang Grönan, där Hannu Malinen tar fram jazzmusik i filmer.
Inslaget relaterar till en MBI-kurs om jazz på Grönan.
– Den har samlat åtminstone fem män som vet allt om jazz och sedan sex till som lyssnar, säger Linnakko.
En del filmer kommer också att visas på ”Kino Regatta” – en sal som har videokanon och annan utrustning.