Tre frågor om Bokkalaset

1. Vad är syftet med årets Bokkalas, Bitte Westerlund, programkoordinator?
I år är Bokkalaset mer internationellt än någonsin. Vi har författare från Kanada, Island och Sverige, samt många fantastiska inhemska författare.
Vi vill locka fler sommargäster och personer från andra orter genom att arrangera Bokkalaset en månad tidigare. Många sa att det kändes jobbigt att komma till Ekenäs i mörka november. Dessutom klagade många på att det krockade med Vasa Littfest och fars dagsfirandet.
2. Vad gör ni för att locka unga besökare?
Från bibliotekets och kulturbyråns sida vill man främja de ungas läsande. Därför får skolorna flera besök varje år. David Lagercrantz, som skrivit biografin över Zlatan Ibrahimovic uppträder på Sportcafé Buster på lördagen klockan 14. De har vi på olika sätt försökt berätta för alla fotbollsintresserade ungdomar.
Fredagskvällens program på Karelia som kallas Punchline borde också locka en yngre publik. Det går i samma anda som det populära poetry slammet i fjol. Vi försöker locka de yngre genom att vara väldigt aktiva i de sociala medierna.
Nästa år måste vi satsa mera på bilderboksåldern. I år har vi bara dockteater för de yngsta och så bokbytarmarknaden på Kungsgatan förstås. Dit försöker vi få mycket barnböcker.
3. Vad är nytt för i år?
I år kommer det vackra Röda rummet i Gamla stadshusets andra våning att vara i flitig användning. Bokkalaset har dessutom för första gången en utomnordisk gäst. Eric Enno Tamm och den isländska författaren Gerður Kristný har vi fått gratis till Ekenäs eftersom förlaget Otava och Islands ambassad bjudit dem till Finland för Åbo bokmässa. Att åka snålskjuts passar ju Bokkalasets ansträngda ekonomi. Vår princip är att allt program ska vara gratis, med undantag av supén och brunchen.