Foto: VN-arkiv

Slow life och Slow Design i Budapest

I år är Finland hedersgäst under Budapest Design Week som har temat Slow life och Slow Design. Fiskars bruk deltar med en unik helhet.

Årets tema för Budapest Design Week är Slow life och Slow Design. Finland deltar som hedersgäst med Finnagora som huvudsaklig samarbetspart. Det är ett centrum för kultur, vetenskap och ekonomi.
Budapest Design Week presenterar inte endast de formgivare, hantverkare och konstnärer som verkar i Fiskars bruk utan låter också besökarna njuta av, smaka på och inandas den stämning som råder i bruket.
Fiskars Design Village goes Budapest består av fyra delar: En utställning, New and Classics, som under sommaren presenterades i Designmuseet i Helsingfors.

Pop-up butik och mat
Förutom formgivning och konst har kulinarisk närmat en viktig roll i Fiskars. Fiskars Wärdshus, i folkmun känt som Wärssy, är känt för sin mat av lokala råvaror. Pop-up Wärssy blir därmed ett inslag även i Budapest, där restaurangägarna Patrik och Marja Karlsson tillsammans med inredare från Fiskars är aktuella nästan hela oktober. Träborden och stolarna är från Nikaris verkstad och uppställningen svarar Antti Siltavuori för.
Därtill ordnas Onoma Pop-up Shop med ett urval produkter från Fiskars i en designbutik under projekttiden samt Budapest Design Meetup där Finnagoras direktör Leena Pasanen presenterar helheten från Fiskars. Keramikerna Karin Widnäs och de industriella formgivarna Camilla Moberg och Antti Siltavuori medverkar.