Klara Paul, ny informatör på Västnyländska ungdomsringen, får bland annat bekanta sig med teatergarderoben där Dan Idman visar henne runt. Foto: Nina Ahtola

Ungdomsringens nya informatör och kansli i Karis

Klara Paul har valts till informatör för Västnyländska ungdomsringen. Hon ska jobba på kansliet som numera finns i Tryckeriteaterns hus i Karis.

Någon verksamhetsledare att ersätta mångåriga Jan Lindroos som avgick på våren har man inte haft för avsikt att anställa på Ungdomsringen. I stället har man gått in för en förgrenad arbetsfördelning.

Klara Paul har valts till informatör med en arbetstid på 75 procent av heltid för att i första hand ta hand om medlemsföreningarna.

– Enligt ungdomsringens stadgar är medlemsföreningarna en av våra allra främsta uppgifter, påpekar ordförande Dan Idman.

Ifråga om sommarteatern, som är den synligaste delen av verksamheten, förnyas upplägget produktion för produktion. För nästa års uppsättning har man valt Katja Riski till producent och Bobo Lunden till regissör för pjäsen Mio min Mio.

– Redan på torsdagen ska vi stråla ihop första gången för att spåna kring pjäsen nästa sommar, berättar Idman och konstaterar att processen är lång.

Att – såsom tidigare varit fallet – ha en enda person som tar hand om ungdomsringens alla medlemsföreningar, sköter om verksamheten på vinterscenen Tryckis och dessutom är producent för den årliga sommarteatern, är varken möjligt eller vettigt, konstaterar Idman.

Skapa kontakt

Klara Paul kommer att vara stationerad i ungdomsringens kontor i Tryckis, i den delen av fastigheten som även rymmer Luckan. Hon är också bosatt i Karis. Till utbildningen är hon konstvetare, men har senast jobbat med projekt, information och produktion inom organisationen för Åbo kulturhuvudstad.

På måndagen var hon första dagen på sitt nya jobb och hann besöka både Gamla bastun i Ekenäs och prata med Heidi Jousmaa och bekanta sig med lokaliteterna i Tryckis. Idman visade henne inte bara kontoret och teaterscenen utan också teatergarderoben i källaren.

Klara vill bland annat skapa en personlig kontakt med de 40 medlemsföreningarna som finns mellan Sjundeå och Hangö. Det finns bland annat en hel del föreningshus på området.

– Jag vill besöka föreningarna och bekanta mig med vad de har för verksamhet och hurudana behov det finns.

Från sin uppväxt i Hangö har hon en del erfarenheter av ungdomsföreningsarbete. Hennes mamma är ordförande för den föreningen i Tvärminne.

– Närmast har jag deltagit i evenemangen, säger hon.

Synergi i Karis

– Vi har hyrt kontoret i Karis sedan våren men hittills har det mest använts till att fotografera dräkter i. Vi har två personer anställda med sysselsättningsstöd tre dagar i veckan och de jobbar också där, den ena fotar och dokumenterar och den andra jobbar med datorerna. Det finns klara synergier med den övriga verksamheten, säger Idman om förskjutningen av kansli funktionerna från Gamla bastun i Ekenäs till Tryckis i Karis.

Den har skett under en längre tid. Tryckis har verkat som ungdomsringens vinterscen i 17 år och garderoben flyttades dit efter branden i Gamla bastun för ungefär fem år sedan. Att Jan Lindroos slutade inverkade också. I styrelsen är det inte många röster som höjts för att hålla kvar verksamheten i Gamla bastun i Ekenäs.

– Branden blev sista spiken. Garderoben var i ett trångt utrymme i översta våningen och vi hade redan tittat efter andra möjligheter. När Luckan som är en av våra medlemsföreningar också finns i Tryckis, blev det en naturlig förskjutning ditåt.

– Men vi äger ju fortfarande Gamla bastun och ska börja förhandla med staden om villkoren att avyttra det. En möjlighet är också att hyra ut kanslilokalen, vi har också andra underhyresgäster där. Men allt detta är helt i sin början, säger Idman.