Juha Pekka Heikkinen känner sig nostalgisk på vackra Gumnäs festivalområde där han i fjol utsågs till finländsk mästare i gatumusik. Foto: Juha Säijälä

Glada rytmer präglar årets Faces

Under temat The New Spring, den nya våren, drar Faces i gång på fredag.

Med omkring 200 musiker, men också teater, dans och poesi samt mycket program för barn, vill man hylla att folket även i Finland reagerat så starkt mot de främlingsfientliga vindarna. 

Det är mycket jobb på Gumnäs festplats just nu, men stämningen är uppåt och samtidigt avspänd. Sköna vindar från havet drar över den soldränkta och natursköna festivalplatsen. Folk målar affischer och vid stranden pågår ett scenbygge.

Magnus Svennblad, som även i år sköter om restaurangerna, är mycket glad över att danspaviljongen i år fungerar som plats för det ena av två utskänkningsställen.

– Det är mera koncentrerat och lättare att överblicka så här, mindre utspritt, säger han.

Lika nöjda är festivalkoordinatorn Saara Mattsson och informatören Maarit Haataja. Jovisst, det är mycket jobb, men det fungerar.

Inget internationellt läger

Och festivalchefen Börje Mattsson är övertygad om att allting blir klart i tid även om man just nu ligger lite efter i tidtabellen.

I år har man nämligen inget internationellt arbetsläger utan frivilliga har kallats in och anmält sig via Facebook-gruppen. Ansvarspersonerna har också mycket egna nätverk.

– Lägret blev nästan för dominerande och det verkar fungera bra så här också, folk strömmar till från olika håll. Vi har till exempel vänt oss till de lokala invandrarna - och varje dag är några av dem med.

– Vi har förmånen att ha kunniga yrkesmänniskor som håller i trådarna för olika områden. Flera lokala firmor ställer årligen upp, säger Mattsson.

Det finns varken el eller vatten på området, vilket innebär att allting byggs upp. I fråga om el är det egna generatorer som gäller.

Budgeten går löst på ungefär 150000 euro. Omkring 5000 betalande besökare krävs för att det hela ekonomiskt ska gå ihop. Några stora sponsorer har man inte. Den största är Svenska kulturfonden. Raseborg bidrar med 5000 euro, men får tillbaka en del i form av hyror.

Nytt och gammalt

– Faces är en festival som passar alla, tycker Juha Pekka Heikkinen som i fjol kröntes till finländsk mästare i gatumusik.

Det har gått bra för honom under det senaste året. Om det beror på Faces och mästerskapet eller något annat vill han inte säga. I år ska han uppträda med ett band, en trio, på lördagskvällen.

– Det är lite nostalgiskt att lämna ifrån sig kungakronan, men det är bra att nya förmågor vaskas fram, säger han med anledning av att nya FM-tävlingar stundar.

De flesta av de omkring 200 artisterna är nya, men en del har uppträtt någon gång tidigare under de 15 åren. En sådan är Sakari Kukko som uppträder på söndag. Han kallas rent av den finska etnomusikens fader, och har i det nya bandet Humblax samlat en del av de senegalesiska musiker han spelat med i olika sammansättningar och en del musiker från Piirpauke.

Sällsynt mix

Lördagens huvudartist är Mad Sheer Khan som spelar på dilruba eller sitar-violin i en sällsynt mix av afroamerikanskt, rock, roots och elektromusik.

Ett lokalt inslag är Raaseposse som uppträder på lördagen.

– Vi har lagt ihop ett set med både band och DJ. Stilarna varierar från gungande reggaetoner till hip hop och skönsång. Faces är en verkligt passande scen för ett sådant här projekt att uppträda på - där många olikheter finner en balans att existera i samma stund och andetag, samma rytmer och trumslag, säger Melinda Lönnberg.

Hela programmet finns på faces.fi.