David Lagercrantz har skrivit succéboken om Zlatan Ibrahimović. Foto: Caroline Andersson

Zlatan-författaren till Barösund

Barösunds litteraturafton firar i år 25-årsjubileum och bjuder på en spännande mix av författargäster. Allt från lyrik till fotboll står på programmet.

– Litteraturaftonen började som ett privat initiativ 1987. Jag började bjuda in kvinnliga författare och senare kom biblioteket och kommunen med som arrangörer, berättar Märta Tikkanen som är aftonens konferencier.

Numera är det föreningen Ingå bokmalar som står för arrangemanget. I år hålls litteraturaftonen på lördag klockan 18 i Walhalla. Inträdet är gratis.

Lokala författare

De författare som medverkar i år är Monika Fagerholm, Tua Forsström, Sirkka Turkka, David Lagercrantz, Sara Jungersten och Kaj Korkea-aho.

– Vi är en arbetsgrupp som funderar på lämpliga författare. Ofta är det sådana som är aktuella med en ny bok till hösten, säger Märta Tikkanen.

Monika Fagerholm är högaktuell just nu med sin kommande thriller Lolauppochner och utkom i våras med essäsamlingen Havet. Tua Forsström och Sirkka Turkka står för lyrikinslaget och ska samtala om och läsa sina texter.

– Vi har bara ett par gånger förut haft en finskspråkig författare och det här är vårt sätt att uppmärksamma också de finsktalande i Barösund, säger Märta Tikkanen.

Den svenska författaren David Lagercrantz har skrivit Jag är Zlatan Ibrahimović som blivit en enorm succé.

– Zlatan kommer inte, men David Lagercrantz kan berätta om deras samarbete.

Österbottningen Kaj Korkea-aho ger ut sin andra roman i höst och har även varit aktuell med pjäsen Pleppo live.

– Jag tror mycket på hans nya roman Gräset är mörkare på andra sidan. Han kommer att läsa ur den under kvällen. 

Kvällens andra österbottning är Sara Jungersten som fick fina recensioner för sin debutroman Wannabe.

Märta Tikkanen hoppas på en regnfri kväll och rekommenderar publiken att komma i tid. Ifjol var det så trångt att det var svårt för alla att få plats och hon räknar med att David Lagercrantz kan locka nya besökare till Walhalla.