Foto: Karin Sandell

Musikalen fångade hans själ

Martin Lindroos beskriver sig som "en sån som sjunger och håller på". En dag fick hans arbetskamrat nog och föreslog att han skulle söka till musikalutbildningen.

Ända sedan barnsben har Martin Lindroos tyckt om att sjunga. Han stod gärna på scen i skolan och har deltagit i bland annat musiktalangjakterna Lilla västanvinden och Stjärnskottet i Västnyland. För tre år sedan flyttade han från hemmet i Bromarv till Stockholm och började jobba i en klädbutik.

– Det är min faster som inspirerat mitt musikalintresse. Hon hade sett Kristina från Duvemåla i Stockholm. När jag åkte bil med henne lyssnade vi alltid på låtarna från musikalen och jag blev helt såld.

När Martin Lindroos kom i målbrottet slutade han helt att sjunga.

– Sedan började jag sjunga i smyg i duschen och insåg att jag saknat den världen.

Sång, dans och teater

I fjol sökte han in till musikalutbildningen vid Kulturama (Sveriges största center för estetiska utbildningar), när en kollega frågade om han inte tänkt på att utbilda sig inom området när han sin vana trogen sjungit och showat på jobbet.

– Utbildningen är tvåårig, men bara hälften av klassen går vidare till årskurs två.

När Västis träffar honom under hans korta semester hemma i Bromarv går han som bäst och väntar på besked från Kulturama.

– Det är en bred utbildning där man måste lära sig att behärska dans, teater och sång. Vi lär oss låtar och jobbar med en sångpedagog. Det är viktigt att lära sig innehållet och hur man kan förmedla en text på olika sätt. Vi har teaterövningar och dansar varje dag från måndag till fredag.

Dansstilarna är främst jazzdans och swing eftersom de är typiska för musikal. Sedan tillkommer även en del balett eftersom den är grunden till all dans.

– Jag suger i mig av utbildningens alla tre delar, jag vill inte studera enbart sång. Med dans och teater binds allt ihop till en show.

Kampen om att bli antagen till musikalutbildningen är hård. Till inträdesprovet hör en audition där den sökande ska sjunga för en jury, framföra en monolog, och göra ett dansprov i grupp.

– Stämningen var spänd, man hörde andra sjunga och måste lära sig en ny danskoreografi på plats. När brevet med antagningsbeskedet kom fick jag en chock, jag blev så glad. 

Robert och Raseborg

Martin Lindroos mål med utbildningen är att utvecklas inom musiken, dansen och teatern.

– Det är en hård bransch, men man måste ge allt en chans. Jag vill gärna få möjlighet att göra lite olika uppsättningar och sångframträdanden i framtiden. Åtminstone så vill jag vara med i Raseborgs sommarteater någon gång.

Drömmen är att få vara med i en uppsättning av Kristina från Duvemåla.

– Jag blev så såld på den. Jag skulle vilja spela Robert eller Karl Oskar som också är en rejäl utmaning.

Under sitt första studieår har han hunnit vara med i ett antal små konserter och två stora produktioner. Klass 9b – 10 år senare handlar om en klassträff där de gamla skolkamraterna träffas och inser att allt fortfarande är likadant.

Musikalen sattes upp av Martin Lindroos egen årskurs. Han stod också på scen när musikallinjens tvåor satte upp The Wild Party.

Under Stockholm Pride i början av augusti kommer han att uppträda på Boulevardteatern när Trojkan nöjesproduktion presenterar Keep it Gay! – Musikalkonsert i en akt.

– Det är en konsert med en blandning av kända och okända musikallåtar.

Studierna är intensiva och tar mycket tid, ändå hinner han med andra projekt vid sidan om. I höst planerar han en schlagershow med Trojkan nöjesproduktion.

– I år har jag lagt ner hela min själ i detta. Musiken har varit ett fritidsintresse från tidigare, nu har jag tagit det till en annan nivå. Det är tungt och intensivt, men när jag tänker på hur kul jag har haft det på vägen och vad som hänt under ett år så är det värt det. Vi får se hur långt det bär. 

Vem är han?
Martin Lindroos
  • Ålder: 23
  • Familj: Singel
  • Yrke: Frisör
  • Sommarläsning: Sångtexter
  • Favoritplats i Västnyland: Padvastranden i Bromarv
  • Hemsida: www.martinlindroos.fi