Christoffer Relander, Theo Sandström, Astrid Lindroos och Fia Doepel hör till de unga konstnärerna som bidragigt. Andreas Kåll och Julia Nyman har varigt med och arrangera utställningen. Foto: Emilia Nyberg

Unga konstnärer i Kronomagasinet

Axplock är en utställning på Kronomagasinet i Ekenäs där fem unga konstnärer ställt ut sina verk. De erbjuder enastående och mångsidiga tolkningar av de delar i världen som de finner värde i. Temat varierar från en sommardag i Ekenäs, eldsjälar till en fet graffitimålning i tre dimensioner.

I Ekenäs finns ett konstnärssällskap, diverse museer och utrymmen för vernissager. Dock är Kronomagasinet antagligen den bästa platsen för att ordna en avslappnad vernissage i ungdomlig anda.

Praktiskt taget kunde man säga att det är det enda stället som med öppna händer välkomnar unga konstnärers visioner.

Detta i sin tur uppmanar konstnärer att skapa sådan konst som inte styrs av sociala normer eller förutfattade samhällsuppfattningar.

Avslappnad stämning

Musikern Julia Ingo inleder kvällen med covers och egna sånger. Trots tidigare svårigheter med ljusanläggningar i Kronomagasinet har arrangörerna lyckats rikta spotlights så att både scenen och konstverken får den värdiga position de förtjänar.

Julia Ingo svarar med att förtrolla gäster i alla åldrar med sin musikaliska förmåga och scenkarisma. De stämningsfulla tegelväggarna i Kronomagasinet ger en mjuk bakgrund till bilderna som attraherar flera ögonpar.

Urbant och ruralt

Under kvällen har drygt hundra gäster besökt utställningen. Bland dem finns även Anna Engberg och Emilia Kronlund som beundrar Fia Doepels bild serie av både urbana och rurala landskap. Enberg jobbar på kulturbyrån och Kronlund inom psykvården.

– Det är bra att konstutställningar som denna ordnas, det är på tiden att utbudet blir lite bredare i Ekenäs. Här kan lokala och framför allt unga talanger komma fram och få ett avstamp in i konstvärlden, säger Anna Engberg och Emilia Kronlund.

Astrid Lindroos fotografiserie avbildar en perfekt sommardag. Fotografierna erbjuder åskådaren en inblick i de händelser, stunder och känsloflöden som hon uppskattar i en västnyländsk sommar. Det är till exempel fråga om vardagens stora nöjen som ett dopp i havet och möte med vänner.

Eldsjälar

Christoffer Relander är en av de konstnärer som bidragit till utställningen.

Porträtten av de människor han förevigat får en att stanna, andas djupare och fråga sig själv: Vad är hennes historia? Och, vad gömmer sig bakom detta leende?

Christoffer Relanders bilder utmärker sig alltså inte endast tack vare sina estetiska meriter. Utan även på grund av den känsla bilderna väcker hos åskådaren. Bilderna utstrålar samma anda som Meeri Koutaniemis och Kukka Rantas verk, trots att det saknar ett politiskt budskap. Christoffer Relander säger att han fotograferat spontant och att människorna han avbildat ofta har stark koppling till Kronomagasinet.