Kerstin Karlberg, Josefine Fri, Barbro Fri Kamara, Obai Kamara, Zusan Söderström och Kenneth Wrede är en del av gänget vid kulturcaféet. Foto: Karin Sandell

Kulturmöten på Café Wilda

Wilda är ett nytt kafé och mötesplats för olika kulturer i Ekenäs. Kaféet fungerar också som föreningen Children Crossing Cultures infoställe.

– För mig är det viktigt att skapa ett rum i Ekenäs där människor i alla åldrar, med olika språk och kulturer kan mötas, säger Barbro Fri Kamara.
Tillsammans med Annika Cleo Hultman och Noora Steenvoorden hyr hon lokalen på Gustav Wasas gata 4. Till vintern blir lokalen deras arbetsrum, men fram till mitten av augusti verkar föreningen Children Crossing Cultures (CCC) sommarkafé i Wilda. Eventuellt kommer man att ha någon form av kaféverksamhet också under vintern.

Avslappnat och barnvänligt

Kaféet var Barbro Fri Kamaras idé, hon har haft sommarkafé tidigare. Kafépersonalen, som bland annat består av hennes döttrar, arbetar på volontärbasis.
– Vi märker redan att folk har hittat hit och vi har en annorlunda atmosfär här. Folk sitter länge, det är barnvänligt och umgänget är avslappnat. Vi har mat som inte finns i Ekenäs sedan tidigare som till exempel smoothies och goda smörgåsar med karibiskt kryddad kyckling. Allt är hembakt och färskt. Brunch serveras varje dag.
Det är möjligt att hyra lokalen för olika evenemang och det ordnas en hel del program under sommaren. Till exempel kommer Obai Kamara att ordna en trumworkshop på lördag klockan 15.
– Vi spelar jembe och det blir både afrikansk sång och dans för barn och barnasinnade, säger han.
På söndag kväll från klockan 19 står afrikansk mat och kultur på programmet.

Skolbygge i Sierra Leone

Kaféet är föreningen Children Crossing Cultures knutpunkt.
– CCC jobbar för ökad tolerans för andra kulturer. Café Wilda ger oss synlighet, fungerar som informationsställe och ger oss möjlighet att utvidga verksamheten, säger Kerstin Karlberg, styrelsemedlem.
Föreningen har tre mål: Att skapa ett centrum för mångkultur, att starta en skola för flickor och kvinnor i Sierra Leone och att hitta faddrar till dem. Hittills stöder CCC sjutton personers skolgång.
Obai Kamara är ordförande för Ripsta Culture Organisation (RCO), en freds- och kulturorganisation i Sierra Leone, och han har förhandlat med regeringen för att få köpa tomtmark utanför Freetown. I sommar börjar skolan byggas med hjälp av två volontärer från Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors. Det är CCC som driver verksamheten i samarbete med RCO och The West Africa Network for Peace Building Sierra Leone. Utlänningar och utländska organisationer får inte äga mark i landet. Därför är det Obai Kamara och Barbro Fri Kamara som står som ägare, men pengarna doneras av Kerstin Karlberg som representant för CCC. Verksamheten sätter i gång så snart skolan med sina två klassrum står klar.