Asiatisk sommar i Västnyland
I sommar bjuder Makana i Hangö och Aguwagu i Ekenäs på asiatiska smaker.
Den asiatiska vågen har också nått Östra hamnen i Hangö. I juni öppnade restaurangen Makana sina dörrar i Brädmagasinet, som är en fortsättning på Warrantmagasinet.
– Vi har fått positiv respons från matgästerna, säger Makanas köksmästare Jan Söderling.
Söderling är hittills nöjd med säsongen, trots att sommarvädret har lämnat mer att önska.
– Det har nog funnits kunder. Vi hade fullbokat redan under helgerna i juni, men nu i mitten av juli börjar de tre viktigaste veckorna för oss, säger han.
Makana fokuserar inte på ett specifikt asiatiskt kök. På menyn finns rätter från flera asiatiska länder, bland annat Malaysia, Vietnam och Indien.
– Vi vill ge gästerna något nytt, det finns ingen liknande restaurang i trakten, säger Söderling.
Makana har öppet fram till slutet av augusti.
Hämtmat i Ekenäs
I Ekenäs har sushistället Aguwagu öppet varje dag under sommaren.
Ägaren Anni Wanless driver stället tillsammans med sin man som är kock. Enligt henne kan man inte säga att Aguwagu är en japansk restaurang.
– Vi har ju sushi men vi har bland annat också sallader. Jag skulle påstå att Aguwagu är en vanlig "take away", säger Wanless.
Aguwagu har inte haft det helt lätt sedan öppningen i februari.
– Det finns inte tillräckligt med kunder. Nu under sommaren går det bättre men till hösten får vi se hur många dagar vi kan ha öppet, säger Wanless.
Aguwagu ligger på Gustav Wasas gata, intill Rådhustorget.
– En del kunder brukar hämta mat härifrån och gå ner till stranden, säger Wanless.
Hon har märkt att även de minsta i familjen väljer sushi från menyn.
– Det är så roligt att barnen också äter sushi. Dagens snabbmat verkar inte bara vara hamburgare.