Japansk frammarsch i Fiskars
Den japanska gastropuben Kitamura vill ge gästerna mer än bara mat när de slår sig ner vid borden.– Maten, drycken och naturen bildar en helhetsupplevelse, säger kocken Sari Slotte.
FISKARS Restaurangen, som ligger i Lokalen på Fiskarsvägen 12, har minst sagt varit en framgångssaga sedan den öppnade den första maj.
– Vi har redan stamkunder som kommer hit om och om igen, säger restaurangchef Sebastian Slotte.
Han menar att responsen hittills varit otroligt positiv och tror att receptet till framgång är variation och kvalitet.
– Vår meny är omfattande men mångsidig, man kan komma hit och äta något nytt varje gång. Maten tillreds från grunden, med färska råvaror och passion, säger han.
Mat, dryck och kreativitet
Sebastian Slotte är egentligen bibliotekarie men har arbetat i restaurangbranschen tidigare. Han utbildar sig nu till sommelier och har stenkoll på dryckerna som serveras.
– Vi har både japanska och lokala öl. Kombinationen mat och dryck är något vi har starkt fokus på.
I fjol drev paret Slotte en liten japansk restaurang i Pargas. Att den nya restaurangen ligger i Fiskars har sina orsaker.
– Jag och Sari träffades här. Dessutom har Fiskars en tradition av kreativitet, en vacker natur och en hel del sommargäster, säger Sebastian Slotte.
Bakgrund som stjärnkock
Sari Slotte kommer ursprungligen från Kyoto i Japan. Namnet Kitamura är hennes före detta efternamn och betyder "norra byn".
År 2006 träffade hon Sebastian när de båda besökte en japansk konstutställning i Fiskars. Ett år senare flyttade hon till Finland och utbildade sig till kock i Helsingfors, där hon bland annat arbetade på den japanska restaurangen Kabuki.
Senare flyttade paret till Japan där Sari var kock på de kända Michelinkrogarna Kikunoi i Kyoto och Waketokuyama i Tokyo.
Mer än bara sushi
Med sig från Japan har paret Slotte fått idéer som de nu praktiserar på Kitamura i Fiskars. De vill visa att det japanska köket kan bjuda på mer än sushi.
– Vi vill visa kunderna att det japanska köket har fler rätter att komma med. Vi har så klart sushi på menyn, men vi ser också till att den håller hög kvalitet, säger Sebastian Slotte.
Vill bryta trender
Paret har också märkt att många förknippar japansk mat med hämtmat, och det mönstret försöker de bryta.
– Här kan man sätta sig ner och få en riktig restaurangupplevelse, säger Sari Slotte.
Lokalen i Fiskars ska renoveras i höst och vinter. Tills vidare har paret inga planer för framtiden.
– Vi lever i nuet och tar en dag i taget, säger Sebastian Slotte.