Köper kött direkt från producenten
Köttkontrollens ägare vill stöda lokala livsmedelsproducenter. Att köpa lokalt kött har flera fördelar.
Enligt köttmästare Pontus Berglund och krögare Magnus Svennblad vid Köttkontrollen är det inte svårt att få tag i lokalt producerat kött.
– Tvärtom är det lättare att handla direkt med producenten än att gå via en partiaffär. De kan berätta vad de har och om det uppstår problem är de lättare att lösa, säger Svennblad.
I regionen finns bra utbud på nötkött. De köper kött från gårdar i Karis, Ekenäs och Pojo.
– Det känns tryggt och roligt att kunna berätta ras, kön, ålder och datum när djuret har styckats och packats åt kunden, säger Berglund.
De försöker köpa så lokalt kött som möjligt, men allt finns inte i närheten, till exempel grisköttet kommer från Kausala.
– Det är en längre transportsträcka, men det är kött från välmående grisar.
Trots att köttet kommer från lokala djur måste de transporteras långt för slakt. Ett av de närmaste slakterierna finns i Pemar mellan Åbo och Salo.
– Det känns inte friskt. Det vore bättre om det fanns ett lokalt slakteri, säger Svennblad.
Både restaurang och butik
Berglund och Svennblad har kombinerat köttbutik med lokalt producerat kött med restaurang.
– Det fungerar bra. De udda bitarna som inte går åt lika bra i butiken används i restaurangen. Vi har tur som har kreativ kökspersonal, säger Svennblad.
Det gör det möjligt för dem att köpa hela djur.
– Vi har inte alltid alla delar som till exempel innerfilé, säger Berglund.
Kunderna har hittills haft förståelse för att alla bitar inte alltid finns.
– I stället ger vi tips om en annan bit de kan använda, säger Berglund.
Det finns efterfrågan på lokal mat.
– Det finns människor i alla åldrar som är medvetna om att lokal mat är viktigt för regionen och för hälsan, säger Svennblad.