Bussturist i Västnyland
Fredagens resa genom Sjundeå och Ingå lockade inte mängder av turister, men i en liten grupp blev guidningen desto personligare.
När den helfinska Vandabon Leena Naskali stiger på Frimans Mercedesbuss ser hon för ett ögonblick förskräckt ut.
– Det ser rätt tomt ut här, säger hon försiktigt.
Reseledaren Berit Mariani–Cerati besvarar Naskalis oroliga min med ett leende och berättar stolt att Friman Resor kör dagsturerna oberoende av deltagarantalet. Det behärskade bemötandet får dagens gäst att sätta sig och lyssna till reseledaren som rutinerat berättar om företaget, sommarresorna och dagens utfärd.
Chauffören Terttu Augustsson konstaterar att inga spontana gäster verkar dyka upp i dag, alltså bär det av mot Sjundeå och Gårdskulla lantbruksmuseum.
Varje gäst är viktig
– Ni har kanske inte upplevt Västnylands småvägar tidigare? Utmärkt, Terttu då kör vi gamla vägen så får våra resenärer se naturen, det är ju ett av Västnylands bästa drag, ropar Berit då hon berättar om vägen till Sjundeå för Naskali.
Spontant och personligt, ett sätt att göra det bästa av situationen.
Här finns inga brister i engagemanget, guidningen utförs med seriöst, den fåhövdade turistskaran till trots. Innan bussen anlände till Helsingfors hade Mariani–Cerati hunnit konstatera att en gäst är lika viktig som 50 gäster. Varje gäst är en möjlighet är ett motto som till fullo följs på Frimans dagsturer.
Reseledaren sätter sig mitt emot Naskali och berättar om de Västnyländska landskapen där bussen rullar fram. Porkalas historia varvas med tips om mysiga kaffestugor längs vägen, och snart nog skymtar Gårdskulla i horisonten.
– Utmärkt, utbrister Mariani–Cerati. När vi inte är så många i dag har vi god tid på oss att verkligen fördjupa oss i museet.
God mat gör en lycklig
Framför lantbruksmuseet i Gårdskulla tar Raija Rehnberg emot besökarna med öppna armar. Mariani–Cerati ger över tyglarna till Rehnberg som galant drar i gång turnén.
– Fantastiskt att ni kunde komma, är ni kanske bekant med jordbrukets värld från tidigare, frågar Rehnberg resenärerna på vägen till museet, varpå Naskali nickar intresserat.
15 000 museiföremål och en levande rundtur senare är det dags för lunch och efterrätt på ett sommarkafé vid Sjundby slott. Tills vidare verkar turisten från Vanda nöjd, trots att resan bestått av mycket bussåkande.
– Det här har varit riktigt trevligt, men jag hade hoppats på att få gå omkring lite mer, säger Naskali.
Den helt lokalproducerade glassen som serveras efter lunchen får sällskapet att dra på mungiporna. Sjundby sommarkafé erbjuder glass i bland annat rabarber och blåbärssmak, allihop lika läckra.
– Det här heter duga. Nog kunde jag tänka mig åka på en liknande dagstur igen, det finns ju otroligt vackra ställen här hos oss, säger Naskali innan hon stiger på bussen och åker i väg till Degerby Igor museum, resans sista stopp före hemvägen till huvudstaden.